Valet 2014 förtidsröstade nästan varannan stockholmare. Foto: Sacharias Källdén

Nästan varannan stockholmare förtidsröstar

Väldigt många stockholmare bryr sig inte nämnvärt om valdagen 9 september.

  • Publicerad 12:07, 28 aug 2018

Sedan 1944 har man kunnat rösta i förtid i Sverige. Tidigare skedde det endast via postkontor men sedan 2006 går det att lägga sin röst i ett stort antal förtidsröstningslokaler runt om i staden, så som skolor och bibliotek.

Antalet förtidsröstare i Stockholms län har ökat successivt och i förra valet slog man rekord då 613 988 personer förtidsröstade. Det vill säga nästan hälften av de 1 369 881 som röstade i länet. I valet 2010 valde 548 824 personer att rösta innan valdagen. Den som förtidsröstat kan välja att "ångerrösta" på valdagen, men hur många som gör det finns det inga uppgifter om.

Var siffran landar på 2018 återstår att se. Men faktum är att det just nu är färre som förtidsröstat än vid motsvarande tid 2014, åtminstone i Stockholms stad.

– Det är något färre hittills, men en ganska liten skillnad, säger Eva Debels, kanslichef på valnämnden i Stockholms stad som varje dag får siffror på hur många som lämnar sin röst i förtid.

Här kan du förtidsrösta i Stockholm 2018

Vad det beror på är svårt att veta, menar Eva Debels.

– Förtidsröstningen började mycket tidigare den här gången, så det kan vara en anledning. Kanske blir det fler som förtidsröstar totalt till slut, säger hon.

Praktiskt. Julia Hanberg och Hanna Hagström jobbar i närheten av Stadsbiblioteket och har förtidsröstat i flera val. Foto: Sacharias Källdén

Stockholmare: Därför har vi redan röstat

Julia Hanberg och Hanna Hagström jobbar i närheten av Stadsbiblioteket där man kan förtidsrösta.

– Jag kommer att vara i sommarstugan på valdagen och vill inte åka in till stan för att rösta. Och så är det skönt att ha det gjort, säger Hanna Hagström.

– Jag ska på bröllop dagen innan och dessutom tycker jag att själva valdagen är lite ångestfylld, säger Julia Hanberg.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Båda är medvetna om att man kan ändra sig och rösta igen, men få saker skulle få dem att göra det.

– Det är väl om partiet jag röstar på helt skulle byta ideologi men det känns inte så troligt, säger Julia Hanberg.

Vissa tycker att det är lite högtidligt att rösta på valdagen?

– Det tycker inte jag, i så fall är första maj mer heligt. Jag tycker att det är praktiskt och lugnt att förtidsrösta, säger Julia Hanberg.

– Och det är roligare att gå hit än att poströsta, här får man lite atmosfär, fyller Hanna Hagström i.

Thomas Tihanyi från Östermalm gillar att förtidsrösta. Foto: Sacharias Källdén

– Första dagen tror jag det var 400 personer som röstade. Vi fick höra att det var mest i Stockholm tillsammans med Kulturhuset.

Orden kommer ifrån en anställd på Östermalms bibliotek. Hon berättar att det har varit full rulle här sedan förtidsröstningen öppnade den 22 augusti. Det är fler som röstar än som lånar böcker och vid tidningens besök är det kö in till grupprummet där man lägger sin röst.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Thomas Tihanyi står i nämnda kö och är en van förtidsröstare. Han har gjort det åtminstone de tre senaste valen och upplever precis som siffrorna säger att de som gör det blivit allt fler. Någon särskild magi i att rösta på själva valdagen är inget han känner igen.

– Jag minns det som stressigt med mycket folk och anställda från partierna som försökte tvinga på en valsedlar. Att rösta så här i lugn och ro är betydligt behagligare. Precis som med valaffischer så tror jag valsedelsutdelarna är i stort sett verkningslösa. De flesta kan tänka själva och vet vad de ska rösta på, säger han.

Att han faktiskt kan "rösta om" ifall han ångrar sig känner han till. Men Thomas Tihanyi har svårt att se vad som skulle få honom att göra det.

– Det kommer inte hända. Jag har bestämt mig sedan länge, säger han.

VIKTIGT. Philippa Lokko, Hornstull, tycker det är viktigt att visa vad man tycker. Eftersom hon flyttar till Skåne i dagarna besökte hon biblioteket för att förtidsrösta. Foto: Sacharias Källdén

På biblioteket i Hornstull sitter tre kvinnor och registrerar förtidsrösterna. Samtliga har jobbat med uppdraget förut och säger att det aldrig varit så många förtidsröstare som nu. I vanliga fall brukar det vara ganska dött i början, för att när det börjar dra ihop sig närma sig ungefär hundra personer om dagen. Men i år stod folk och väntade på att få rösta redan första dagen, och besöksantalet har legat stadigt och ovanligt högt på ungefär 250 personer om dagen – "full rulle hela tiden", som valförrättarna säger. Lokalen är extra populär bland pensionärer, eftersom det är lätt att ta sig in i biblioteket med en rullator, tror de.

En av de som förtidsröstar för första gången är Philippa Lokko, 23 år, från Hornstull. Anledningen? Hon flyttar till Lund imorgon.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Jag tycker att det är viktigt att rösta för att visa vad man tycker. Jag har alltid röstat på valdagen förut så det är en lite annorlunda upplevelse. Men jag bor precis intill så det känns smidigt.

Philippa Lokko blir förvånad när hon får höra att hon har möjlighet att ändra sin röst ända fram till valdagen om hon vill. Men det är inget hon tror kommer bli aktuellt.

– Nej, jag har läst på väldigt mycket och känner mig säker på mitt beslut. Det skulle vara om någon partiföreträdare skulle göra ett fullständigt absurt uttalande i så fall, men det känns inte troligt.

TIDIGT UTE. Christina Leijonhufvud är en av de 150 Kungsholmsbor som varje dag kommer till DN-skrapan för att förtidsrösta. Foto: Sacharias Källdén

På bottenplan i DN-skrapan sitter Åse Hedberg och Inger Engman och registrerar förtidsrösterna. De berättar att trycket varit högt, redan innan vallokalen öppnade första dagen var det kö utanför på morgonen. Varje dag sedan dess har det kommit ungefär 150 personer för att rösta. Åse Hedberg har tidigare bara arbetat som valförrättare på valdagen, men tycker sig se en skillnad i hur röstarna beter sig nu jämfört med tidigare år.

– Vanligtvis brukar folk vara noga med att stå bakom skärmen så att ingen ska se vad de väljer. Men nu är det många som struntar i det helt och tydligt visar vilken lapp de tagit, säger hon.

En av de som kommit till vallokalen är Kungsholmsbon Christina Leijonhufvud. Hon tycker att det är skönt att ha det gjort, eftersom man inte kan vara säker på att man kan ta sig dit på själva valdagen. Efter att ha stått vid valsedlarna en stund säger hon att hon har svårt att bestämma sig i det lokala valet.

– För mig är det viktigaste att rösta på ett parti som inte bygger Nobel Center och som är emot förtätning. Höghus i stan gör dels att det blir mörkare och vi får färre gröna ytor som vi behöver för vårt psykiska välbefinnande. Men jag känner nu att jag behöver läsa på mer så det inte blir ett parti som vill förtäta mer i Stockholm, säger hon.

När Christina Leijonhufvud får höra att det går att ändra sin röst ända fram till valdagen blir hon förvånad.

– Det är ju bra! Jag tror inte att jag skulle ändra mig, det skulle i så fall vara om det parti jag valt skulle visa sig vilja förtäta i stan.