Foto: Polisens förundersökning

Nätdrog dödade åtta – nu åtalas två bröder

Idag väcks åtal mot två bröder, 23 och 34 år gamla, för att ha sålt nätdroger som lett till att åtta personer dött av förgiftning. Männen åtalas för vållande till annans död.

  • Publicerad 13:27, 27 feb 2018

Under 2016 såldes vissa fentanylanaloger, som då inte var klassade som narkotika, till unga personer via internet. Åtta personer dog av förgiftning runt om i Sverige, bland annat i Enskede i södra Stockholm.

Två män från Stockholm, 23 och 34 år gamla åtalas nu för grovt vållande till annans död i de åtta fallen, i samband med att de sålt den farliga nätdrogen. De åtalas även för grovt narkotikabrott.

Försäljningen bedrevs över internet från en lägenhet i Östberga. Fentanylsubstanserna, som i vissa fall kan vara upp till 50 gånger starkare än heroin, såldes bland annat i form av nässprayflaskor.

Verksamheten bedrevs genom ett aktiebolag och en enskild firma. 7 miljoner kronor från bolaget har tagits i förvar.

Ovanligt med åtal

Enligt åklagarmyndigheten är det mycket ovanligt att någon åtalas för grovt vållande till annans död genom drogförsäljning.

– Fentanyl och dess varianter är giftiga och svårdoserade och därför mycket farliga. Den som säljer fentanylanaloger har ett särskilt ansvar som innebär att det ställs höga krav på aktsamhet. Kraven är desamma oavsett om preparatet vid försäljningstidpunkten är klassad som narkotika eller inte, säger kammaråklagare Tomas Malmenby på Söderorts åklagarkammare i Stockholm i ett pressmeddelande.

Säljs på internet

De fentanylvarianter som åtalet gäller är idag klassade som narkotika. Överdos och förgiftning av fentanyl leder till akut andningsstillestånd eller försämrad andning.

– Fentanylanaloger är i dag lagliga tills det är för sent. Vi vill få stopp på det här innan fler dör, säger Åsa Torlöf, utredare Polisen Region Stockholm i pressmeddelandet.

Det tar alltid en tid från det att en ny fentanylanalog kommer ut på marknaden till dess att den klassas som narkotika, vilket utnyttjas av de som säljer. Idag finns flera fentanylanaloger som ännu inte klassas som narkotika. Försäljningen sker i princip uteslutande på internet, genom öppna svenska webbsidor som är enkla att hitta.

– Vi har följt de här sidorna och identifierat personer som ligger bakom verksamheterna, säger Stewe Alm på underrättelsesektionen vid Polisen nationella operativa avdelning, i pressmeddelandet. ​

Dödsfallen ökar dramatiskt

Dödsfallen av nätdroger ökar kraftigt, enligt rättsmedicinalverket.

– Under de senaste åren har vi sett en dramatisk ökning av dödsfall orsakade av nätdroger besläktade med läkemedlet fentanyl, säger Robert Kronstrand, professor i toxikologi och forskningsstrateg vid Rättsmedicinalverket.

Polisen varnar: Dödsdrog säljs som narkotika på gatan

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.