Pris. Björn Bernström får pris av Kultur- och fritidsnämnden. Foto: Jonas Månsson

Nationaldag firas och Färingsöbo prisas

Klassiskt nationaldags­firande väntar. Dessutom välkomnas nya svenskar lite extra. – Det blir en heldag, säger Johan Elfver, kommunens kommunikationschef.

  • Publicerad 10:56, 1 jun 2018

Det är skönt att höra att det man gör är bra. Jag är jättenöjd.

I flera år har Ekerö kommuns officiella nationaldagsfirande arrangerats i Drottningholms slottspark. 2018 är inget undantag och på onsdag är det dags igen.

– På stora scenen blir det en ny konferencier som heter Rickard Sjöberg, tidigare Ekeröbo och folkkär programledare känd från tv. Sedan kommer Anton Hagman, en popartist som kommer vara ett stort nummer. En intilliggande aktivitet är interaktiv teater med Barnens underjordiska scen, säger Johan Elfver.

Under nationaldagen ska även de kommuninvånare som har fått svenskt medborgaskap i år eller i fjol, uppmärksammas särskilt.

– De har redan fått ett brev där kommunstyrelsens ordförande Adam Reuterskiöld (M) bjuder in dem. De som kommer får ta emot ett inramat foto av Ekebyhovs slott och ett minnesdiplom med svenska flaggor och text om det svenska medborgarskapet. Sedan bjuder vi dem även på en guidad visning av Kina slott, säger Johan Elfver.

Till årets nationaldagsfirande är 73 nya svenska medborgare inbjudna.

Extrabussar

Arriva kommer att sätta in extra bussar mellan Tappström och Drottningholm och det finns kostnadsfria parkeringsplatser vid Orangeriet.

– Där finns det gott om parkeringar, säger Johan Elfver.

Arrangörerna har förberett för att kunna ta emot många besökare.

– Vi är väl medvetna om att det kan bli mycket folk i rörelse. Vi har förstärkt med toaletter, så kallade bajamajor, och ställer upp dem vid Karusellplan och nära scenområdet. De är även anpassade för funktionsnedsatta. Det finns även toaletter vid Kina slott, säger han.

Han uppmanar de som kan att åka kollektivt eller använda de tillfälliga parkeringarna.

Dagen till ära passar även Kultur- och fritidsnämnden på att dela ut sitt stora pris. Det sker inte med årlig regelbundenhet och tilldelades senast musikproducenten och Färingsöbördige Martin Sandberg, mer känd som Max Martin, 2015.

Den här gången är det akvarellkonstnären och Färingsöbon Björn Bernström som tilldelas priset.

►LÄS ÄVEN: Han ställer ut i klassisk salong

– Det var verkligen hedrande och kom oväntat, säger han.  

Lön för mödan

Han ser stort värde i att kommunen uppmärksammar de som anses har gjort något lite extra.

– Jag har hållit på och kämpat och det är kul att det inte bara går förbi. Även om man vet att det man gör har kvalitet går det inte att prestera varje dag. Det är skönt att höra att det man gör är bra. Jag är jättenöjd, säger han.

Björn Bernström meddelades av Kultur- och fritidsnämndens ordförande Sivert Åkerljung (KD) under våren att han ska prisas. Ännu har Björn Bernström inte firat utmärkelsen.

– Vi håller på det till 6 juni, säger han.

Några hålltider

11:00-16:30: Drottningholms Slottsteaters föreställning i två korta akter, femminutersopera, föredrag om folkdräkter, sång av Anders J Dahlin, dans av Mario Perez Amigo till Drottningholmsteaterns orkester.

12:45: Parad genom parken från Teaterplan, leds av tre musiker från Ekerö Kulturskola.

Fler tider och aktiviteter finns på www. ekero.se

Visa merVisa mindre

Pierre är en av Sveriges sista tältmakare

Nyheter Hässelbybon skapar allt från "sommarhus" till fjälltält Pierre Vesterlund syr alla tält som går att föreställa sig. Redan som skolpojke fick han hjälpa pappa i affären med att sy detaljerna. Nu driver han vidare företaget i Hässelby.fredag 5/6 15:50

De vill skapa en plats för lokala arbetslivet

Nyheter Ska matcha arbetssökande och lediga jobb Med det nystartade projektet Arbetsplats Mälaröarna vill sex initiativtagare matcha lokal arbetskraft med jobb på öarna. – Det kan underlätta vardagen och minska pendlingen, säger Karin Sigge.fredag 5/6 11:47

Liberalerna hoppar av Mälarökoalitionen

Nyheter "Har inte lyckats ta över makten" Planen på att få till ett maktskifte i kommunen lyckades inte. Efter två år väljer nu Liberalerna att hoppa av Mälarökoalitionen – som därmed upplöses helt.torsdag 4/6 15:23

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Stockholm Direkt