Fullt ös. På nationaldagen den 6 juni blir det fyra timmars program med aktiviteter för barn, Foto: Mostphotos /Mikael Andersson

Nationaldagskalaset flyttar till Spånga IP

I år satsar Spånga-Tensta på att få fler besökare till nationaldagsfirandet den 6 juni. För första gången blir kalaset på Spånga IP, för att vara lättillgängligt för boende i hela stadsdelen.

  • Publicerad 11:47, 16 maj 2019

Det är 14 år sedan Sveriges nationaldag även blev en helgdag. Firanden har styrts upp i Stockholms stadsdelar de senaste åren, så även i Spånga-Tensta, med varierande uppslutning.

I år hoppas man att fler ska hitta dit.

– I år kommer nationaldagsfirandet att vara på Spånga IP. Vi utgår åtminstone från det, polistillståndet är inte klart än, säger Fredrik Jurdell, stadsdelsdirektör.

Uppslutningen var inte så stor varken i fjol då firandet var i Spånga by, eller året före på Eggeby gård. Men eftersom Spånga IP är lättillgängligt både från Spånga- och Tenstasidan kan det kanske bli annorlunda nu.

– Det blir lite av ett test det här året. Vi vill försöka engagera föreningar från hela stadsdelen men vi har haft lite ont om tid. Men ett tiotal är med i samtalen och till exempel Spånga företagarförening och Somaliska ungdomsförbundet i Sverige är med, säger Fredrik Jurdell.

Mycket på programmet

Programmet kommer att vara fyra timmar långt och håller till viss del fortfarande på att ta form. Mycket är klart med mer kan tillkomma. Det blir stort fokus på aktiviteter för barn.

Dessutom kommer det att finnas knallar med försäljning och flera foodtrucks.

Budgeten är samma som tidigare, runt 100 000 kronor.

– Det är inte mer pengar som behövs för att nå ut till fler, det handlar om tilltal och engagemang, säger Fredrik Jurdell.

Så blir nationaldagsfirandet

När? 6 juni klockan 12-16

Var? Spånga IP

Hur? Så här ser programmet ut hittills:

Tal av Ole-Jörgen Person (M), ordförande i Spånga-Tensta stadsdelsnämnd, och Rashid Mohammed (V), vice ordförande.
Operasångerskan Charlotta Huldt-Ramberg inleder med nationalsången. Hon är också konferencier under dagen.
Folkdans med Viksjö gille
Karibisk karneval med Maria Llerena, en färgsprakande karneval med musik, rytm och glädje.
Barnteater med den härliga fartfyllda teatergruppen Akropanik
Hoppborg
Hinderbana
Fotbollsturnering
Basketturnering
...och mycket mer! 

Arrangör är Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning.

Georgisk mat har flyttat in i Abrahamsberg

Nyheter Ny krog har tagit över på Drottningholmsvägen Glöm sushi, thai och hamburgare – nu är det grytor och röror som gäller. I alla fall i Abrahamsberg, där Brommas enda georgiska restaurang har öppnat upp.tisdag 25/6 16:54

Djurklinik kan flytta till gammalt stall

Nyheter Försöker byta lokaler Sen några månader tillbaka har djurkliniken i Hässelby strand försökt byta lokal — men de har stött på patrull. Stadsbyggnadskontoret tyckte inte att en djurklinik skulle passa i de tilltänkta...tisdag 25/6 16:49

Vi är Västerort

Stockholm Direkt