Förtvivlad. Akutläkaren Märta Björling letar nytt boende när nattis upphör. Foto: Privat/Mostphotos

Nattis stänger i Danderyd – akutläkare tvingas flytta

Det är sju familjer i Danderyd som haft barnomsorg nattetid. Men nu dras omsorgen in. "Det är som att dra in dagis, jag kan inte betala själv för omsorgen", säger akutläkaren Märta Björling som nu tvingas flytta.

  • Publicerad 10:06, 17 dec 2018

Märta Björling är akutläkare och ensamstående mamma till ett barn som är 1,5 år gammalt. I fredags kväll fick hon ett brev från kommunen.

– De drar in nattis. Och de har inte frågat oss. Resultatet är förödande. För akutläkare ligger de flesta passen på nätter och helger för det är då folk kommer in. Det går inte att få en dagtidstjänst, jag har redan frågat arbetsgivaren som också skickat ett intyg om detta som kommunen känner till, säger Märta Björling.

Hon har redan börjat kolla på Hemnet.

– Jag överdriver liksom inte, vi måste flytta och vi måste flytta fort. Jag är ensamstående och det blir det ju också allt fler som är. Vi behöver tillgång till nattomsorg. Ska inte ensamstående kunna bo i Danderyd?

"Byt yrke"

Hon har fått rådet att byta yrke.

– Men jag har tillbringat 4,5 år av mitt liv för att bli specialist, jag är färdig om ett halvår. Samhället behöver akutläkare och sjuksköterskor, och de behöver jobba natt.

Att byta yrke är inget Märta Björling vill göra.

– Till och med min egen far tycker ”byt yrke då”. Men jag vill inte, och då får det bli socialbidrag, eller hur har de tänkt?

I dagsläget kommer en person hem till Märta Björling och sover över.

– Men jag kan tänka mig vilken lösning som helst, en avdelning på en förskola där de sover. Jag förstår att det är dyrt för kommunen, men det här blir helt förödande för oss.

Att be anhöriga passa är något Märta Björling funderat på.

– När majoriteten av mina arbetspass ligger utanför förskoletiden är det orimligt att anhöriga ska passa.

En privat nanny skulle kosta familjen 20 000 kronor i månaden.

"Måste spara 4 miljoner"

Efter beskedet till föräldrarna har ett upprop startats. Enligt kommunen handlar stängningen av "nattis" om besparingar.

– Ja. Vi var tyvärr tvungna att spara fyra miljoner på grund av sviktande skatteintäkter, säger Monica Renstig (L), ordförande i utbildningsnämnden.

Vad säger du om att föräldrar flyttar från kommunen?

– Ja, det är beklagligt naturligtvis men samtidigt, om man är ensamstående så finns ju barnets pappa.

Det vet vi ingenting om, eller?

– Nej det är klart det vet man inte. Men jag tycker att det är viktigt att se om det finns andra alternativ. Man kan få rutavdrag, ansöka om andra arbetstider, alla möjligheter är inte uttömda. Man kan prata med arbetsgivaren. Samtidigt så var det så här när jag själv hade barn så fick barnen inte ens plats på dagis, man fick betala själv. Alla har rätt att jobba deltid, till exempel.

Ska inte ensamstående kunna arbeta?

– Jo, jag tycker att arbetslinjen ska gälla och jag är för jämlikhet. Men det här har varit en extremt dyr tjänst som kostat 1,4 miljoner om året för sju familjer med 13 barn.

Men vad ska den här mamman göra?

– Vi kanske ska titta på det, men hon måste gå till botten med det här, det är ju ett stort sjukhus och det borde gå att ändra arbetstider. Det är ju inte förrän i juni det blir så här. Men alla ropar på sina saker, man vill ha bra personaltäthet och man vill hitta förskolelärare. Man tar resurser från den ena verksamheten till den andra.