Foto: Aftonbladet/Magnus Sandberg

Nattvandrande Fatma från Fittja hyllas som hjälte

Ungdomar lyssnar och respekterar mammor. Så tänkte Fatma Ipek när hon startade nattvandring med Kvinnokraft Fittja. Nu hyllas hon som Årets vägvisare 2017 under Svenska Hjältar-galan på TV4.

  • Publicerad 01:26, 12 dec 2017

Under tre års tid har Fatma Ipek nattvandrat med andra mammor och mormödrar i Fittja. Kvinnorna i föreningen Kvinnokraft Fittja är ute varje helg och håller koll på områdets ungdomar.

– Vi ville också vara närvarande, visa våra barn och unga i Fittja att mammorna och mormödrarna också bryr sig. Så vi promenerar, vi finns till hands och vi håller ögonen öppna, berättade Fatma för BotkyrkaDirekt när vi träffade henne under en nattvandring i april förra året.

Igår kväll hyllades Fatma som Årets vägvisare på Svenska Hjältar-galan som sändes i TV4 och i Aftonbladet TV.

– Varför ska vi sitta hemma när vi kan vara ute och hjälpa till? Vi tröttnade på att männen bestämmer, ungdomarna har lättare att lyssna på oss mammor. Kvinnorna är mycket starka, säger Fatma till Aftonbladet.

Trygghet. ”Rädd? Aldrig!” Säger Fatma och resten av kvinnorna. ”Vi vill bara väl, alla känner oss och det är respektfulla.” I tre år har Kvinnokraft nattvandrat i Fittja. Foto: Johannes Liljeson

I år fick hjältar i åtta olika kategorier pris för att de visat civilkurage och engangemang och gjort något ovanligt bra för någon annan. Hjältarna hyllades av flera kändisar i TV.

– Vi lever i en tid av katastrofer, ondska och terror. Men samtidigt omges vi av goda handlingar som inte uppmärksammas någonstans. Det är dem vi måste lyfta fram, säger Mark Levengood, som varit jurymedlem sedan Svenska Hjältar startade 2007.

Kategorierna var Årets Granne, Årets Djurhjälte, Årets Livräddare, Årets Skyddsängel, Årets Kämpe för flickor, Årets Medmänniskor, Årets Livsgärning. Och så Årets Vägvisare: Fatma Ipek.

Vill få kvinnor att göra mer

Kvinnokraft vill erbjuda kvinnor att kunna göra lite mer, bredda sina kunskaper och komma ut och röra på sig. De ordnar bland annat kurser i svenska, datakunskap och virkning.

– Vi vill ge andra chansen att uppleva sitt område, den här staden, den svenska kulturen. Gå på museum, uppleva sånt som vi inte har gjort förut, fast vi bott här hela livet, berättade Fatma för BotkyrkaDirekt i en intervju från förra året som du kan läsa här:

Fatma vill öppna staden för kvinnor