Polis. Poliserna Paschalis och Emil stannade till under kvällen för att prata trygghet med nattvandringsgruppen. Foto: Anton Kyhlbäck

Nattvandrare punktmarkerar otrygga platser

Sedan en man sköts till döds vid busstorget arbetar nattvandrarna Farsor och morsor med att öka tryggheten genom att punktmarkera olika platser i Sollentuna.

  • Publicerad 17:11, 18 feb 2020

På alla hjärtans dag intog den ideella nattvandringsgruppen Farsor och morsor i Sollentuna busstorget, med eldstad, bord och stolar. Under hösten började de åka kollektivt, efter upptrappning av brott vid stationerna i kommunen.

Nu ska de punktmarkera vissa områden, som busstorget.

– Vi ska ha en rutin där vi punktmarkerar områden, för att göra så mycket nytta som möjligt, säger Bernt Josephson och Jan Herremo tillägger:

– Vi kommer fortsätta vandra samtidigt, säger han.

Den 6 februari sköts en ung man till döds på busstorget.

Flera förbipasserande stannar till för att prata om händelsen, med Farsor och morsor. På andra sidan gatan ligger en bädd med blommor, tända ljus och fotografier på den unge mannen.

Godis. Flera förbipasserande och resenärer stannade till för att prata med Farsor och morsor - och få lite godis. Foto: Anton Kyhlbäck

Dödsskjutning. Den 6 februari sköts en ung man till döds på busstorget mitt på ljusa dagen. Foto: Anton Kyhlbäck

– Det är fruktansvärt att det kunde hända. Det här var ju också mitt på dagen. När jag berättade för mina vänner att jag skulle hit ikväll, då frågade de ”Ska du ha skottsäker väst på dig då”, säger Bernt Josephson och tillägger:

– Man ska kunna gå på sin egen gata utan att behöva tänka på att något sådant ska hända.

Farsor och morsor har funnits i Sollentuna sedan 1996. Jan Herremo, som har varit aktiv medlem sedan 1999, berättar att de kommer fortsätta vandra och åka kollektivt – men välja ut platser som kan upplevas som otrygga.

Är det verkligen så otryggt?

– Det beror på var man är. Men det har blivit tuffare och kallare i samhället, så känner jag. Vi själva kan göra mycket med ganska enkla medel, som att hälsa och prata med varandra, säger nattvandraren Catharina Friberg.

De för kvällen stationerade nattvandrarna diskuterar framför öppen eld. Allt mellan himmel och jord, om hur Sollentuna kan bli tryggare. Ett steg är att synas på platser där ungdomar träffas – som busstorget.

Edsbergsbon och föräldern Faramarz Soleimani gör sin första kväll med Farsor och morsor. Han fick tips om föreningen på Edsbergsskolan:

– Jag har själv barn som är i den här åldern. Polisen har inte tillräckligt med resurser att vara på alla platser hela tiden. Vi som bor här i Sollentuna måste också kunna ställa upp, säger han och tillägger:

– Vi ska kunna visa att det är tryggt. Att vi har våra gator och torg.

Tryggare. Catharina Friberg, Faramarz Soleimani och Bernt Josephson från Farsor och morsor. På alla hjärtans dag intog det busstorget för att göra det tryggare. Foto: Anton Kyhlbäck

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Tomas gjorde en bucketlist – och blev svensk "på riktigt"

Nyheter ✔Fjällvandra ✔Midnattssol ✔Bada isvak ✔Se på ishockey För ett år sedan tog engelsmannen Tomas Spragg Nilsson på sig uppdraget att uppleva så mycket svenskt som möjligt innan han fick sitt medborgarskap. Snart släpper han en bok om sina upplevelser.fredag 3/4 16:00

Experten: Staten måste skjuta till mer pengar

Nyheter Mindre företag drabbas hårdast av coronakrisen Små marginaler och en snöbollseffekt leder till att många mindre företag ligger risigt till, på grund av coronakrisen Det menar Erik Sjölander, näringspolitisk talesperson på Småföretagarnas...fredag 3/4 13:50

Så påverkas lokala näringslivet av coronakrisen

Nyheter Många vill stötta verksamheter i sina kvarter Det lokala näringslivet påverkas mycket av den rådande coronakrisen. För många uteblir intäkterna helt, andra lyckas på olika sätt ställa om för att möta nya behov. Samtidigt vill många lokalbor...fredag 3/4 13:32
Stockholm Direkt