Sociala medier. Habib Iddrisu och nattvandrarna i Masmo använder sociala medier för att sprida trygghet i området. Foto: Masmo nattvandring

Nattvandring på Facebook gör Masmo tryggt

När majbrasorna flammar upp brukar tonårsfyllorna följa efter. Men under valborgskvällen var det inga nattvandrare ute i Huddinge. I Masmo var det dock snarast ett undantag. Vi pratade engagemang med en av Masmos flitigaste nattvandrare, Habib Iddrisu.

  • Publicerad 13:57, 11 maj 2018

Huddinge centrums nattvandringsgrupp på Facebook har över 400 medlemmar. Inför Valborg hade en av de engagerade i gruppen, Anna Favati, försökt samla ett gäng om minst tre personer för att nattvandra.

På eftermiddagen på valborgsmässoafton var det endast hon som hade tackat ja. Anna blev också sjuk. Därav ingen nattvandring. Symtomatiskt. Det är svårt att trumma upp tillräckligt med engagemang hos helglediga föräldrar, så ofta hänger det på ett fåtal drivna personer.

– Vi kanske ska försöka få till att samarbete med skolorna, så att fler föräldrar engageras. För det verkar inte gå att lita på att folk kommer av sig själva. Vi har över 400 medlemmar men det går inte att få ihop tre personer till Valborg. Det känns lite sådär, säger Anna Favati.

Inte ens i Masmo var nattvandrarna ute. Men det är en ovanlighet. Sedan föreningen Vårt Masmo drog igång nattvandring för över ett år sedan har de varit ute minst en gång varje helg.

– Masmo har blivit jättelugnt, det är fantastiskt. Vi har lyckats enormt, säger Habib Iddrisu.

Varför lyckas de, medan alla andra kämpar för att få ihop folk?

Det finns så klart flera förklaringar. Nattvandringen i Masmo bedrivs i föreningsform, vilket ger dem rätt till bidrag från kommunen. Bidraget kommer också med krav från kommunens sida om att de ska vara ute ett visst antal timmar.

Men Habib har också ett ess i rockärmen. Varje nattvandring livesänder han en kort snutt på Facebook.

– De kanske undrar varför de ska nattvandra. Det är ideellt och det tar tid... Men så ser de oss i sociala medier och ser att vi har roligt, då kanske de vill hänga med. Lite energi! Nu kör vi! säger Habib.

Genom live-sändningarna ser också fler att nattvandrarna är ute, vilket sprider en trygghet i området.

Lockar med bio

Kommunens mobila team består endast av två personer och de kan omöjligen vara närvarande i kommunens alla delar samtidigt. Därför ser Huddinge kommuns trygghetssamordnare Catarina Klockerud gärna fler nattvandrare.

För att uppmuntra detta hjälper kommunen med att organisera årliga uppstartsmöten. Alla som nattvandrar får också biobiljetter.

I år har en ny nattvandringsgrupp startat i Stuvsta, men fortfarande saknar flera kommundelar nattvandrare helt. Bland annat Flemingsberg och Segeltorp.

Vill du nattvandra?

Det finns aktiva nattvandringsgrupper i Vårby, Masmo, Huddinge centrum, Stuvsta och Skogås/Trångsund.

Om du är intresserad av att medverka eller starta en egen nattvandringsgrupp kan du få hjälp av kommunen. Använd kontaktformuläret på huddinge.se/nattvandring.

Järngäng. Masmo nattvandring har en kärngrupp av nattvandrare som ställer upp i vått och torrt. Foto: Masmo nattvandring

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.