Bristande engagemang. Nattvandringen på Kungsholmen läggs på is. Foto: Andreas Enbuske/Arkiv

Nattvandringen på Kungsholmen läggs på is

Rullande fast schema eller pengar till klasskassan. Inget har hjälpt för att få fler vuxna att nattvandra. Nu lägger de ideella krafterna vandringarna på is.

  • Publicerad 11:25, 28 jan 2020

Det har varit en ständigt nedgående spiral med engagerade vuxna, menar Jane Johansson, en av tre engagerade som hållit i nattvandringen på fredagar på Kungsholmen i över tio år.

Trots pengalöfte – inga föräldrar nattvandrar

Så sent som förra året försökte de locka med pengar till klasskassan för varje förälder som dök upp på fredagarna för att nattvandra, men det hjälpte inte heller. Så nu blir det inga vandringar alls i år. De har ställts in.

– Vi lägger inte ner, men lägger det på is den här terminen eller hela året. Det har varit så dålig uppslutning. Vi tre som har hållit i det har känt hela sista året att det känns meningslöst. Vi åker dit varje fredag och så kommer det inga. Det har varit dålig uppslutning i innerstan överlag, säger Jane Johansson som även tycker att engagemanget för vandringarna från skolorna är lågt.

Varför tror du att det är så?

– Det kan man fråga sig... men jag tror att det är skillnad på föräldrar i innerstaden och ytterstaden. Vi vet inte vad som behövs för att få folk att engagera sig men vi tar gärna emot förslag.

Hon hoppas att beskedet nu kanske kan väcka engagemanget, både hos föräldrar men även andra vuxna.

– Vi hoppas att vi kan få in förslag från föräldrar kring vad de vill, eller att det kommer in nya som vill administrera. Men samtidigt behöver ju folk komma. Det kanske blir ett uppvaknande och att de börjar gå. Det är inte så mycket problem just nu utan ganska lugnt, men det betyder inte att man inte behöver vara synlig för det tycker jag, säger Jane Johansson.

Vill du engagera dig? Gå med i gruppen "Nattvandring Kungsholmen" på Facebook.

Fältarna om beskedet

Enligt Alf Widmark, vik. enhetschef, på stadsdelens fält och preventionsavdelning fyller nattvandrarna en viktig funktion och kompletterar deras verksamhet. De kommer diskutera med nattvandrarna hur de kan stödja verksamheten framöver.

"Det finns också anledning att föra samtal med skolorna på Kungsholmen utifrån att de på ett framgångsrikt sätt kan vara en länk mellan Nattvandrarna och föräldrarna genom att föra fram Nattvandrarnas budskap och underlätta rekrytering av föräldrar. Det finns alltid ett behov av vuxna som rör sig ute, främst under sommarhalvåret. Ungdomar är en rörlig grupp som också uppskattar vuxna i sin relativa närhet”, skriver han i en kommentar.

Visa merVisa mindre