Jennie Norén, som bor i området, flyttade in efter att det blev ett kalhygge, och utnyttjar inte skogen i dag. Foto: Lotten Engbom

Naturområde i Täby kan bebyggas – trots politikerns löfte

Trots att de inte fick bygglov fullföljde markägarna sin plan att kalhugga området. Och trots att politikern lovade att inte bygga kan det byggas ändå. Här är historien om skogen som försvann i Skarpäng.

  • Publicerad 15:45, 8 feb 2018

Augusti 2011 höggs all skog ner på en cirka tio hektar stor del av Gripsvallsområdet, intill Milstensskolan i Skarpäng.

Jennie Norén, som bor i området, kommer gående med barnvagn och barnen Sigrid och Nils. De flyttade in efter att det blev ett kalhygge, och utnyttjar inte skogen i dag.

– Det är mest hundägare som går här. Men ibland är både dagis och skola på utflykt hit. Vi är i skogen bakom istället, den är helt underbar, säger hon.

Kunde bebyggas – C sa nej

Redan under våren 2011 hade en av markägarna, Gunnar Johansson, skickat ett brev till kommunalrådet Annica Nordgren (C). Enligt en artikel i Aktuell hållbarhet ska det ha stått att han skulle kalhugga området om han inte fick bygga som han ville. ”Nu är det upp till er om det blir nybygge eller kalhygge” ska det bland annat ha stått i brevet. 

– Vi hade diskussioner om att de ville bygga, men Centerpartiet ville inte bebygga området. De ville naturligtvis prata för sin sak, säger Annica Nordgren (C), då som i dag kommunalråd i Täby.

Sex personer hade köpt marken tillsammans redan 1995, med planen att bygga bostäder. I översiktsplanen från 1992 stod det nämligen att marken kunde bebyggas.

”Jag blev väldigt förvånad”

Men 2010 stoppades detaljplanen, som omfattade 240 lägenheter, efter att Centern lyckades övertyga Alliansen och historien tog en ny vändning. Gunnar Johansson, en av markägarna berättar:

Annica Nordgren (C). Foto: Olof Holdar

– Jag blev väldigt förvånad, det är väldigt ovanligt att man stoppar en detaljplan. Bristen på bostäder i Stockholm var stor redan då, säger han.

– Det var ett parti som inte ville, Centerpartiet. Alla andra partier var positiva till bebyggelse.

Enligt Gunnar Johansson stämmer inte bilden som flera tidningar då porträtterade, att de avverkat skogen i någon form av hämnd.

– Så var det inte. Visst, jag skrev ett mejl ”det är upp till dig om det blir nybygge eller kalhygge”. Men vi ansökte redan innan de stoppade detaljplanen om att få avverka marken, säger han.

– Redan i november 2010 hade vi ansökt om att avverka, för att vi planerade för att det skulle bebyggas. Ska du bygga måste du avverka.

Men ni hade kunnat hindra avverkningen när ni fick veta att ni inte skulle få bygga?

– Ja, det är helt rätt, det hade vi kunnat gjort. Men när vi fick beskedet att man startade detaljplanen började vi lägga ut mer pengar själva, säger Gunnar Johansson.

– Vi drog på oss väldigt stora kostnader och därför sa vi så att vi avverkar i alla fall. Vad politikerna sa var inte att det aldrig någonsin skulle bebyggas, utan att de satte det tillfälligt i malpåse.

Inte hört några klagomål

Gunnar Johansson minns inte att det skulle ha varit särskilt upprört kring nedhuggningen av träden.

– Ska det byggas kommer det alltid någon granne som tycker att det är synd att de byggs nära dem. Men jag har inte hört något klagomål, förutom Centern som sa att de var upprörda. Vilket förvånar mig eftersom tillståndet att avverka hade vi fått nästan ett år innan, säger han.

Centerpartiet var pådrivande i att Gripsvallsområdet inte skulle bebyggas, och gick till val 2014 på just den frågan. Men nu finns en överenskommelse inom Alliansen, där bostäder i Gripsvall återigen är på tal.

– En utredning i kombination med en medborgardialog om utveckling av Gripsvallsområdet ska göras i syfte att förstärka den gröna kilen, skapa en grön entré och eventuellt kunna bygga längs Täbyvägen och Fjätursvägen med villor och radhus, säger Annica Nordgren och fortsätter:

– Om vi nu tillåter lite byggnation måste vi stärka den gröna entrén, se till att det finns odlingsmöjligheter och lekytor för barn.

Handlar om mindre yta

Annica Nordgren poängterar att det nu handlar om en mindre yta att bygga på än förra gången.

– Den stora exploateringen som Centerpartiet lyckades stoppa gick längre in i området. Det här är en mycket mindre begränsad byggnationer.

En gång i tiden fanns här rikligt med träd. Foto: Lotten Engbom

Ni gick till val på att inte bygga i Gripsvall, varför har ni ändrat er?  

– Nu har vi en medborgardialog så får medborgarna säga sitt, då lyssnar vi på vad medborgarna säger och arbetar efter det. Vi gick till val på att inte ha den här stora exploateringen, och den har vi stoppat.

Nej, ni gick till val på att behålla Gripsvall obebyggt?

– Ja, vi sa att vi ville ha det obebyggt. Efter valet hade vi en förhandling med övriga Allianspartier och då fick vi en överenskommelse att vi tillsammans med en medborgardialog ska lyssna på medborgare.

Men ni bryter ert vallöfte?

– Man kan säga så här, vi har inte ensam majoritet och då är det kompremisser som gäller. Blir det någon bebyggelse där blir det betydligt mindre än ursprunget var. För Centerpartier är det viktigt att bevara och säkra våra grönområden.

”Viktigast att man bygger”

Gunnar Johansson är glad att det kan komma att bli tal om bebyggelse igen.

– Eftersom det fortfarande råder stor brist på bostäder, och det här ligger centralt i Täby, är vår förhoppning att det byggs både på vår och på kommunens mark.

– Men det viktigaste för oss är att man bygger. Det naturliga är att göra som i Näsbypark, med flerfamiljshus mot vägen och radhus innanför.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Nya trenden: Tjuvar länsar trädgårdar

Nyheter "Specialiserat sig" Att sno gasoltuber är ett brott som ökar mer och mer i Norrort. Lokalpolisen Jan Berlin menar att även allt fler grillar och gräsklippare försvinner.fredag 25/5 12:03

20-årig Täbybo filmade samlag i hemlighet

Nyheter "Spred videon via Snapchat" En ung man från Täby döms nu efter att i hemlighet ha filmat samlag med en kvinna. Mannen ska senare ha visat filmen för gemensamma vänner.fredag 25/5 9:54

Vi är stockholm