VÄRDEFULLT. "Den förlorade sonen" är en av tre skulpturer av konstnären Leonard Baskin i Marabouparken. Foto: Ulrica Andersson

Nätverk för parker lockar kommunen

Marabouparken bör räknas till de främsta parkerna i Sverige. Det anser kommunen som har skickat in en ansökan om medlemskap i "Swedish Society of Public Parks and Gardens".

  • Publicerad 11:11, 27 dec 2017

Att kommunen är stolt över Marabouparken kanske inte kommer som en överraskning. Nu har de ansökt om fullvärdigt medlemskap i trädgårds- och parknätverket "Swedish Society of Public Parks and Gardens", SSPPG, från och med 2018.

"Marabouparken är en av Sundbybergs stads gröna miljöer och ett viktigt utflyktsmål i både staden och regionen", skriver kommunen.

Parken kan lyftas fram som en kulturhistoriskt intressant park, en konst- och skulpturpark och en park med särskild betydelse för regionen.

Marabou etablerade sig i Sundbyberg 1915. Under 1930-talet erbjöds företaget att köpa den intilliggande tomten av kommunen. Villkoret var att den park som skulle anläggas för personalen också skulle vara tillgänglig för allmänheten.

Landskapsarkitekten Sven Hermelin arbetade med parken under åren 1937–1955, skriver kommunen i sin ansökan.

SSPPG har funnits sedan 2010 och består i dag av 35 av landets främsta publika parker och trädgårdar.

"I nätverket ingår både slottsparker, historiska stadsparker, konstnärshem, botaniska parker och de kungliga parkerna", skriver de.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Biolog: Nu kommer malinvasionen

Nyheter "Jag hittade åtta stycken på kontoret" Mal har kläckts i ovanligt stora mängder och redan nu letar de efter någonstans att övervintra. – Jag hittade åtta stycken på kontoret, säger biologen Didrik Vanhoenacker.onsdag 18/7 16:26