Igår arrangerade Åsö vuxengymnasium en föreläsning med Emerich Roth, som överlevde nazisternas koncentrationsläger. En grupp nazister kom till skolan och polis tillkallades. Foto: Andreas Jennische

Nazister kom till skola vid förintelseföreläsning – en greps

En grupp nazister kom igår till Åsö vuxengymnasium där en överlevande från förintelsen höll föreläsning. En greps misstänkt för misshandel och brott mot knivlagen.

  • Publicerad 11:08, 16 feb 2017

Det var innan en föreläsning igår av Emerich Roth, som överlevde nazisternas koncentrationsläger, som en grupp nazister kom till Åsö vuxengymnasium. Föreläsningen hölls i skolans aula klockan 13.

En knapp halvtimme innan larmades polisen sedan nazisterna kommit till skolan och börjat dela ut flygblad där förintelsen förnekades.

– Vi tillkallade polis och en vakt direkt. Skolan är ingen allmän plats och vi förstod att det kunde leda till tumult. Jag förstod direkt kopplingen till föreläsningen, säger rektor Sirpa Wahlberg Borgström.

Misstanke om misshandel

Enligt polisen har någon form av bråk startat. Polisen grep en person och avlägsnade elva personer från skolan.

– Det finns misstanke om misshandel och brott mot knivlagen. Jag har ingen mer uppgift om den gripne eller om någon ska ha skadats, säger Anna Westberg, polisens presstalesperson.

Ingen lärare ska ha misshandlats, enligt rektor Sirpa Wahlberg Borgström som inte heller hört att någon elev ska ha skadats.

– Jag vet att en del elever reagerade och sa emot och inte ville ta emot flygbladen men jag vet inte riktigt vad som har hänt. Polisen kom väldigt snabbt och nynazisterna sprang direkt när polisen kom, säger hon.

Polisen stannade sen kvar och en vakt cirkulerade på skolgården under föreläsningen.

"Oacceptabelt"

Rektorn har fått flera oroliga mejl från elever och de elever som var på föreläsningen kommer att prata om händelserna när de ses igen.

– Det här är självklart oacceptabelt, att när skolan jobbar med sitt uppdrag, med värdegrund och alla människors lika rätt, så bemöts man av en sån här scen och av människor som delar information som inte överensstämmer med sanningen. Det är sorgligt men är också ett bevis på att vi måste fortsätta jobba med detta, att inte tystna, utan fortsätta tala om det som Emerich Roth berättade om igår, säger Sirpa Wahlberg Borgström.