Nazister störde öppet möte i Björkhagen

En stor grupp män med starka kopplingar till högerextremism störde igår kväll ett möte på Skarpnäcks stadsdelsförvaltning. Flera av dem är knutna till nazistiska Svenska motståndsrörelsen. Bland annat var en av männen som dömts för attacken i Kärrtorp 2013 på plats.

  • Publicerad 20:35, 30 sep 2015

Det öppna informationsmötet hölls i biblioteket i Björkhagen och gällde det servicehus i Hammarbyhöjden som ska omvandlas till ett stödboende för familjer med flyktingbakgrund.

Lokalen var fullsatt. Ett 50-tal människor var där för att höra stadens representanter redovisa vad som kommer att ske med de 18 lägenheterna på Tidaholmsplan. Bland åhörarna fanns en grupp på åtta propert klädda och välklippta män i 20- och 30-års åldern som kvickt tog kommando.

Högljutt och offensivt krävde de att få veta om det var "nyanlända flyktingar" som skulle bo i huset. Flera av dem tillhör den nazistiska aktionsgruppen Svenska motståndsrörelsen (SMR) samt en välkänd fotbollshuliganfirma.

Knuten till fotbollshuliganer

Stämningen blev snabbt spänd och stadens representanter fick flera gånger förklara att det här inte var "ett politiskt möte".

– Jag bor i Hammarbyhöjden. Min flickvän är gravid. Hur ska jag kunna garantera hennes säkerhet? De här människorna kommer från en annan kultur än den svenska, förklarade en man som presenterade sig med namn när han fick mikrofonen.

Mannen, född 1984, ska enligt källor till Tidningen Hammarby/Skarpnäck vara knuten till en av Stockholms huliganfirmor. Han är dömd för brott i samband med sportevenemang.

Ville ställa "lögnaren" Larsson mot väggen

Gruppen kom dit ihop, satt tillsammans, höll ihop och hade en tydlig gemensam agenda där de applåderade och hejade på varandras utspel. Inför mötet ska det ha satts upp affischer om att gå på mötet för att ställa "lögnaren" och nämndordförande Ewa Larsson (MP) mot väggen.

Larsson var närvarande i publiken men höll inte i presentationen, men hamnade ändå i dispyt med en av männen angående vilka som ska bo i huset.

Dömd för upplopp i Kärrtorp

Vår kartläggning visar att det inom gruppen ska finnas många gemensamma kopplingar till en och samma huliganfirma, samt till olika nazistiska rörelser: våldsaktivisterna SMR, nätverket Fria Nationalister, och den numera nedlagda nazistiska tidskriften Info-14.

Enligt våra källor fanns i gruppen en 25-åring som har en ledande position inom SMR. Förra året dömdes han till sex månaders fängelse för våldsamt upplopp under naziattacken i Kärrtorp i december 2013.

Fick mothugg av medborgare

Fredrik Jurdell från SHIS, stadens resurs för att skaffa bostäder till de som inte tar sig in på bostadsmarknaden, fick gång på gång förklara att de familjer som kommer ifråga för det här stödboendet samtliga är stockholmare och med största sannolikhet även skrivna i Skarpnäcks stadsdel.

Även andra åhörare gav männen mothugg och förklarade stolt att de såg fram emot att människor i nöd ska få hjälp i deras område. "Ett bra initiativ", sa flera, medan andra markerade skarpt mot männens aggressiva och hårda ton. En kvinna var i tårar.

– Det skapar otrygghet hur ni pratar, fattar ni inte det, sa en kvinna, och fick mummel om "PK-maffian" och "våldsvänstern" till svar.

En annan åhörare uttryckte oro för säkerheten på stödboendet när "det finns personer i området med sådana här åsikter".

Gick i samlad trupp

Precis innan mötet avslutades tog en av gruppens mest framträdande representanter mikrofonen för att ilsket förklara att ett boende för familjer med flyktingbakgrund "kommer att bli katastrof".

– Det här är ett dåligt initiativ och det är patetiskt att ni sitter här och gråter!

Efter 40 minuter var mötet över och männen försvann raskt ut i nattmörkret i gemensam trupp. Kvar blev en samling skakade och upprörda människor – åhörare, politiker, tjänstemän – som kände starkt obehag inför att lämna lokalen.

Hade extra säkerhetstänk

Fredrik Jurdell, vd på SHIS, säger så här efter:

– På öppna möten är det alltid människor som är oroliga, arga och tycker annorlunda. Och det är fullt tillåtet att inte gilla ett beslut. Det är aldrig lätt för oss att etablera oss. Men det här var lite tuffare stämning än vad vi är vana vid.

Hade ni några indikationer före att det skulle bli så här?

– Inte så tydliga men vi hade en beredskap för alla eventualiteter, det hade vi.

Hur såg den ut?

– Vi var mentalt förberedda och hade ett säkerhetstänk innan. Jag uppfattade aldrig att stämningen blev hotfull mot oss som pratade. Men läget är väldigt polariserat, det är det, och det tycker jag är beklagligt både som privatperson och tjänsteman.

Barn misstänks inblandat i Rågsvedsmord

Nyheter Kvinna överfölls med kniv och dog Ett barn misstänks för brott i samband med knivmordet på en kvinna i Rågsved tidigare i juni. Nu inleds en LUL 31-utredning, som sker då någon som är under 15 år kan misstänkas för ett brott.tisdag 23/7 13:46