Nazister tränade på Kärrtorps IP

För två helger sedan samlades en högerextrem grupp på Kärrtorps IP för att marschera och göra Hitlerhälsningar. Gruppens närvaro i området har väckt starka känslor.

  • Publicerad 11:00, 25 okt 2013

I slutet av sommaren möttes många Björkhagenbor av att en nazistisk organisation hade satt upp klistermärken på flera platser i Björkhagen och Kärrtorp. För två veckor sedan blev gruppen i högsta grad tydlig i området. Ett femtontal personer samlades på Kärrtorps IP där de - enligt polisanmälan - tillsammans övade på att marschera och heila i grupp. Vittnen ringde polisen som avhyste personerna från området.

– Vi har i dagsläget ingen kännedom om att det finns någon högerextrem gruppering baserad i Kärrtorp och Björkhagen. För 20 år sedan fanns det sådana strömningar, men i dagsläget ser vi det här som en enskild händelse, säger Lennart Paulsson, närpolischef för Globenområdet.

Av allt att döma rör det sig om medlemmar från Svenska motståndsrörelsen, en liten grupp med högerextrema personer som gärna framställer sig som mycket aggressiva. Mikael Ekman, medarbetare på Expo, har god insyn i grupperingen.

– De har en avdelning baserad i Stockholm, men de är så få att de tillsammans med medlemmar från Uppsala sällan är fler än 15-20 personer när de träffas, säger Mikael Ekman.

Ingen gripen

Att en högerextrem grupp rör sig i området har väckt reaktioner. När klisterlapparna sattes upp i augusti spred sig ryktet direkt i Facebook-gruppen ”Bästa Björkhagen”. Medlemmarna informerade snabbt varandra om var lapparna var uppsatta så att de kunde tas bort. ”Riv ner skiten”, ”Skrapan är redo”, ”Hann dra bort två innan tunnelbanan kom, tack för tipset” och ”Jag har informerat skolan” var några av kommentarerna i gruppen och klistermärkena försvann på bara några dagar.

Samma sak inträffade vid Kärrtorps IP. När personer började marschera och göra Hitlerhälsningar på idrottsplatsen tog det inte lång tid innan förbipasserande vittnen ringde polisen och berättade om vad som var på gång. Ingen person blev gripen, då det inte gick att bevisa att något brott hade begåtts. Däremot blev de heilande personerna avvisade från Kärrtorps IP.

Slumpmässigt vald

– Det här är lite av Svenska motståndsrörelsens arbetsmetod. Medlemmarna är aktiva och de vill skapa uppmärksamhet. Att sätta upp klistermärken vid en skola och försöka värva medlemmar där är något de vet väcker känslor och skapar debatt, säger Mikael Ekman.

Svenska motståndsrörelsen är en gruppering sprungen från Vitt Ariskt Motstånd och anses vara en av Sveriges våldsammaste nazistorganisationer, enligt tidningen Expo. Att just Björkhagen och Kärrtorp blivit platsen där aktionerna äger rum tror Mikael Ekman inte är planerat.

– Nej, det är nog snarare en tillfällighet. De gör sådana här saker över hela stan och när de övar på att marschera vill de bara hitta en större ostörd yta. De som bor i Kärrtorp behöver inte oroa sig mer än några andra, säger Mikael Ekman.