ANSÖKAN. Nazisterna vill marschera rakt genom City. Bland annat här på Hamngatan. Foto: Mostphotos

Nazister vill marschera rakt genom City

Nordiska motståndsrörelsen har ansökt om att marschera rakt genom centrala Stockholm den 25 augusti. De uppger själva att de kan locka mellan 30 och 3 000 personer. Samma dag hålls en stor vänsteraktion.

  • Publicerad 10:47, 7 aug 2018

Det är i en ansökan till polisen som StockholmDirekt har tagit del av som den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen, NMR, ansöker om att få marschera mellan klockan 10 och 18 lördagen 25 augusti. Marschen ska börja med en uppsamling vid Observatorielunden, och sedan gå via Sveavägen, Hamngatan, Kungsträdgården, Strömsbron och Slottskajen för att sedan avslutas på Mynttorget.

"Egna funktionärer kommer att finnas på plats samt dialogpatrioter. Utrustning för att använda ljud kommer att användas. Även eventuella slaginstrument. Uppskattningsvis kommer 30-3000 personer att medverka, öppen inbjudan gör en exaktare uppskattning svår", står det i ansökan.

Flera anmälningar efter nazidemonstration

NMR har tidigare fått tillstånd att demonstrera, senast i Visby under Almedalsveckan, samt i centrala Göteborg i höstas – där kraftigt tumult utbröt mellan nazister och polis. Tre tyska nazister anhölls redan på Landvetters flygplats då de haft knivar gömda i bagaget. 23 personer anhölls på sannolika skäl misstänkta för våldsamt upplopp.

Stockholmspolisen vill ännu inte kommentera ansökan.

– Vi börjar initialt med informationsinhämtning. Det är inte första gången, vi har en hygglig erfarenhet av hur vi ska hantera sådant här för att undvika konflikter, säger Lars Byström, på polisens presstjänst.

Stor vänsteraktion samma dag

Den 25 augusti hålls även den vänsterpräglade demonstrationen "Strike back – försvara strejkrätten", som enligt Facebook-evenemanget beskrivs som "en massaktion grundad på civil olydnad och direkt aktion". Det ska "hållas regelrätta strejker, blockader, happenings, små aktioner och mycket mer. Vår aktion kommer bli stor och spektakulär med plats för alla att delta på de sätt de föredrar".

Lars Byström, Stockholmspolisen, vill ännu inte kommentera om vänsteraktionen kommer att påverka polisens bedömning av NMR:s ansökan, eller sträckningen av den planerade marschen.

– Planeringsarbetet pågår, mer finns inte att säga nu. Hur lång tid det tar tills vi har ett beslut är svårt att säga, eftersom det beslutet i sin tur kan överklagas.

Nazistledare i Stockholm åtalas för hets mot folkgrupp

Förra gången NMR marscherade genom Stockholms innerstad 2016 stördes marschen av motdemonstranter. Totalt greps nio personer misstänkta för våldsamt upplopp och våld mot tjänsteman. NMR:s ledare dömdes senare för hets mot folkgrupp på grund av sitt tal som då hölls på Mynttorget, då han flera gånger gjort nazihälsningar och ropat "hell seger".

Tillåta nazister på skolorna i Stockholm eller inte?

Nordiska motståndsrörelsen

Bland organisationens programpunkter står bland annat att NMR "med alla tillgängliga medel, på lång sikt, ska verka för att återta makten från den globala sionistiska elit som ekonomiskt och militärt ockuperat större delen av vår värld" samt att "en folkdomstol ska upprättas med syfte att pröva de svåra fallen av folkförräderi".

En majoritet av organisationens aktivister visade sig vid en granskning 2015 vara dömda för våldsbrott och Säpo har angett organisationen som den nazistgrupp som utgör det största hotet mot Sveriges inre säkerhet.