Fel bild. StockholmDirekt har medvetet valt att inte visa bild på den affisch som olagligt monterats på sådana här affischtavlor i Stockholm under natten, bland annat här på Gullmarsplan. Foto: Sacharias Källdén

Nazistkupp mot SL:s busskurer

Under natten har en nazistisk organisation tagit sig in i ett antal annonstavlor vid SL:s busskurer för att klistra in sina egna budskap.

  • Publicerad 12:10, 4 sep 2018

Clear Channel, det bolag som sköter om annonstavlorna, bekräftar att affischer har bytts ut i flera av deras så kallade vitriner. Ett plats som drabbats är Gullmarsplan där den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen, NMR, satt upp en egen affisch bakom glaset.

– Vi fick in rapporter om att de här affischera kommit upp i morse. De har öppnat skåpen och tejpat upp dem, säger David Klagsbrun, pressansvarig för Clear Channel i Skandinavien.

På flera platser

Bolaget håller just nu på att undersöka omfattningen. Alla olagliga affischer som påträffas tas ner direkt.

– Vi har plockat ner flera stycken runt om i Söderort. Det är svårt att veta hur många det rör sig om totalt. För vår del har det hittills rört sig om en handfull, säger David Klagsbrun.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Även bussbolagen Nobina och Keolis tagit ned några affischer som upptäckts när de varit ute på hållplatsservice.

Har det hänt förr att utomstående tagit sig in i själva affischskåpen för att byta budskap?

– Det sker incidenter då och då. Det krävs ett specialverktyg men vissa är förslagna, säger David Klagsbrun.

Clear Channel ser mycket allvarligt på det inträffade.

– Vår kommentar utöver att vi kan bekräfta att det skett är att vi nu gör allt vi kan för att få ner de här affischerna så snabbt som möjligt. Vi dementerar att det finns några som helst samarbeten med NMR, säger David Klagsbrun.

StockholmDirekt har valt att inte visa bilder på den olagliga affischeringen.