UPPLEVELSER. "Jag vill ge lyssnaren en så ärlig upplevelse av min musik som möjligt." Foto: Claudio Britos

Nebay vill ge orten en fantasivärld

Kärleken till animation och film inspirerade Sätrakonstnären och rapparen Nebay Meles. Nu är han aktuell med nytt konstprojekt som inte bara kommer vara musik.

  • Publicerad 19:50, 20 jan 2020

Tänk om du skulle se grabbarna med Canada Goose-jacka som kentaurer. Vi har sett vita människor göra det. Men vi har aldrig sett en tuggare som Gandalf.

Nebay Meles står vid ingången till tunnelbanan i Sätra, runt axeln hänger datorväskan, han vinkar till en bekant som går förbi. Hans tillbakadragna attityd speglas i hur han vänligt och respektfullt artikulerar sig och hittar de rätta orden.

– Jag gillar att tänka. Om jag har en tanke släpper jag den inte lika snabbt som mina vänner. Att tänka på olika koncept, på hur jag skapar och släpper min konst hjälper mig att hitta svar på frågor jag har om livet, berättar Nebay.

Det var i Sätra kreativiteten föddes och där han fortfarande utvecklar den. Han minns hur han tillammans med tecknade filmer som Tarzan, Ed Edd & Eddy och Afro Samurai blev ännu mer fantasifull.

– Jag kunde göra det omöjliga möjligt. Det var den mentaliteten jag fick av att se tecknad film. I dag tittar jag på det med andra ögon och fokuserar mer på arbetet bakom.

Efter grundskolan i Sätra började han på musikgymnasiet Rytmus i Sickla. Det blev en kulturkrock, men en positiv sådan.

– Det fanns hårdare attityder i Sätraskolan än i Sickla, i orten kändes allting mera seriöst men också mycket mer fokus på respekt och lojalitet. På andra sidan stan var det mer passivt. Där lärde jag mig att vara lite mer mottaglig för andra. Något som passade mig bättre då jag är en mer tillbakadragen och mer observant person, konstaterar Nebay.

Mixar genrer

Efter att inte ha gått hela vägen i en hiphop-tävling blev den då 16-årige Nebay kontaktad av hiphop artisten Adam Tensta. Det ledde senare till att han blev medlem i det nu nedlagda musikkollektivet RMH. För Nebay var det presentationen han behövde in i gymnasietiden.

– Mina klasskamrater kände till RMH, det hjälpte mig en del, i hur jag fortfarande kunde vara mig själv och lät andra som ville lära känna mig komma fram och prata.

I dag tillhör han musikkollektivet TRE60 med artister som Robin Nazari, Ness Hakin, Ville Hasselberg och Khan-ji. Ett kollektiv som vill integrera olika genrer, något som passar Nebay perfekt.

GRUSVÄG. Vägen han gått sedan barnsben. ”Man ser inte många grusvägar i orten”. Foto: Claudio Britos

Det är mycket på liv och död i orten i dag. Jag vill ge orten en mer fantasifull värld.

Rap för mig är som MMA, en mix. Jag kan rappa till all slags musik i dag, berättar Nebay.

Viljan att skapa och att vara nyfiken har hjälpt honom att hitta nya sätt att dela sin musik, något som han tror börjar med sociala medier. När han nu släpper ny musik gör han det huvudsakligen som inlägg på Instagram och på Soundcloud.

Dags att säga som det är, mycket som är rätt är fel, många som är upp är ner, det sant du vet, det är ingen hemlighet, de satte oss uppe i trånga hus men under press föds nåt”, rappar han på Instragram.

För Nebay är ett inlägg på Instagram ett vitt canvas där han målar det med sina verser.

– Det där inlägget kommer inte släppas på ljudfil, utan den kommer bara finnas som inlägg på Instagram. Jag försöker se mina inlägg som en del av min utställning på ett museum. Det ska finnas ett samband med allt jag släpper.

Inför hans nästa projekt är det koncepten som tagit fart, för honom är det inte bara att vara i studion. Utan det omfattar att gräva djupare i sitt medvetande och saker som han lär sig i vardagen,

– Jag har läst svenska sci fi-böcker, författaren Johannes Anyuru har hjälpt mig en del i den processen. Tänk om du skulle se grabbarna med Canada Goose-jacka som kentaurer. Vi har sett vita människor göra det. Men vi har aldrig sett en tuggare som Gandalf, menar Nebay.

Inför kommande projekt är en sak säker.

– Det är mycket på liv och död i orten i dag. Jag vill ge orten en mer fantasifull värld.

MUSIK. Nebay Meles vill integrera olika musikgenrer. Foto: Claudio Britos

Nebay Meles

Ålder: 23 år.

Bor: Sätra.

Aktuell: Huvudsakligen släpper han musik på Instagram och på Soundcloud.

Tillhör musikkollektivet TRE60.

Har bland annat släppt populära låten Wagwan och medverkat på Broder Johns låt 21 g (herregud).

Visa merVisa mindre