BRANDHÄRJAD. Ena delen av Hornsbergs bussdepå är totalförstörd efter branden. I framtiden ska hela bussdepån rivas för att ge plats för nya bostäder. Foto: Per Brandt/Tengbom arkitekter

Nedbrunna SL-depån ska bli bostäder

Bussdepån i Hornsberg ska rivas om några år, det var klart redan innan branden. Istället ska det byggas 750 nya bostäder, kontor och hotell på området.

  • Publicerad 16:41, 27 nov 2018

Under tisdagseftermiddagen meddelare räddningstjänsten att den häftiga brand som rasat i Hornsbergs bussdepå är under kontroll och eftersläckningsarbetet är påbörjat. när och i vilken utsträckning det går att använda de oskadade delarna – det är bara en av byggnaderna som brandhärjats – är oklart i dagsläget. Det får den efterföljande saneringen visa enligt Keolis. Enligt bussbolaget har de fått klartecken av staden att använda Gärdet för att parkera bussarna under hela veckan.

SL:s bussdepå totalförstörd efter branden

Men framtiden på längre sikt för bussdepån är redan spikad.

Den ska rivas och ge plats för nya 750 nya bostäder, kontor och hotell.

Staden arbetar just nu med detaljplanen som väntas gå ut på granskning under första delen av 2019 och i detaljplanen finns även en dubbelhall för idrott.

Här får Kungsholmen åtta nya kvarter – se bilderna

För SL:s del så ska bussdepån ersättas av en ny som just nu byggs i före detta postterminalen i Tomteboda. Den bussdepån ska ha plats för 220 bussar och stå klar vid årsskiftet 2020/2021 enligt trafikförvaltningens hemsida. Först då var planen enligt tidigare uppgifter att den befintliga bussdepån skulle rivas och sanering samt bostadsbyggande starta. Om branden ändrar den tidsplanen på något sätt återstår att se.

Det här ska byggas

750 bostäder (500 bostadsrätter och 250 hyresrätter).

Närmast Essingeleden byggs fyra kontorskvarter på cirka 90 000 kvadratmeter och två idrottshallar.

Detaljplanen ska ut på granskning under första halvåret 2019 enligt stadsbyggnadskontoret.