Så här är det tänkt att det nya huset ska se ut. Foto: Illustration: Svenska Bostäder/Vera Arkitekter

Nedbrunnen förskola i Östberga får nya lokaler

Efter fem år av frågetecken och skissande – nu är det klart vad som ska hända på tomten där förskolan Ädelstenen brann.

  • Publicerad 11:19, 16 maj 2019

Nu byggs en ny förskola på tomten där den tidigare förskolan Ädelstenen låg som brann ned år 2014. Sedan dess har tomten stått oanvänd och många har undrat vad som ska hända där.
 
Planen är att bygga ett flerbostadshus i sju våningar med studentlägenheter och att de två nedersta våningsplanen används av förskolan. Där ska rymmas totalt fyra avdelningar med cirka 80 barn. En ny förskolegård anläggs mellan det nya huset och Backens parklek, som barnen också kommer ha tillgång till.
 
Förskolan Ädelstenen har sedan branden varit evakuerad till tillfälliga lokaler i Östberga centrum. Förra sommaren anlades ett 30-tal pallkragar för odling åt Östbergaborna på den gamla förskoletomten. De kommer att finnas kvar även i år.  
 
Adressen till den nya förskolan blir Kinnaredsgränd, med angöring norrifrån. Ärendet ska upp i stadsdelsnämnden nästa vecka. Parallellt pågår ett större projekt där staden planerar att bygga cirka 2 000 nya bostäder i stadsdelen Östberga.

Ännu ingen lösning om förskoletomten i Östberga

Så här är det tänkt att det nya huset ska se ut (vita huset i mitten). Foto: Illustration: Svenska Bostäder/Vera Arkitekter