Gömt. Efter några kilometer på grusvägen genom skogen kommer vi fram. Foto: Sophie Bordenave Lindborg

Nedlagda behandlingshemmet mitt ute i skogen

I skogen, ett stenkast från Arninge centrum, ligger ett bostadsområde med en spännande historia. Få vet om att det här är platsen för ett tidigare behandlingshem.

  • Publicerad 16:53, 23 nov 2017

Det ligger minst sagt undangömt, bostadsområdet i Lövsättra. Kör du förbi Arninge golfklubb, vidare mot Ullna kommer du hit när du åkt under Norrortsleden. Från andra hållet följer du en grusväg genom skogen i cirka fem kilometer. När skogen blir glesare och en äng breder ut sig står du plötsligt mitt i ett bostadskomplex med olika byggnader i gult tegel.

– Det är väl en liten grön kil som är lite anonym. Det är väl en av de sista kilarna ut från Stockholm, säger Thomas Wall, som äger en bostad i området.

– Eftersom det låg långt bort tyckte kommunen att man kunde placera lite folk där. Ibland vill man städa bort folk i något hörn.

Kring 2000-talet drevs ett behandlingshem här, när Narvaprojektet hade sin bas i Lövsättra. Här skulle heroinister få hjälp att lämna sitt missbruk.

"Varje patient har ett eget rum med kök och badrum i korridoren. Var och en ansvarar för sin egen mat och hygien eftersom man anser att integriteten är viktig.När missbrukarna kommer till Lövsättra har de genomgått avgiftning", stod att läsa i tidningen Dagen från 2002.

– När det var behandlingshem ryckte polisen ut varenda helg. Jag har kompisar som är poliser som säger "vadå, bor du där?", säger Veronica Strand.

Foto: Sophie Bordenave Lindborg

Hem för flickor

Enligt Mats Hammarlund, som haft sommarställe i området i 23 år, var det Stockholm stad som ägde området under 50-talet. Då hade de haft barnhem i den dåvarande huvudbyggnaden.

– På 50-talet tror jag att den huvudbyggnaden som finns nu byggdes. Det var meningen att hela området skulle ingå i miljonprogrammet och byggas ut. Det skulle bli någon tunnelbanestation där någonstans, säger han.

– En tid var det hem för vanartiga flickor, tjejer som inte skötte sig i skolan och så vidare, som kanske drack, sprang för mycket med killar. Det var på 60-talet skulle jag tro.

När Veronica Strand flyttade hit från Viggbyholm för ungefär sju år sedan hade behandlingshemmet lagt ned och bostäderna börjat göras om till hyres- eller bostadsrätter. Veronica hade ridit förbi området många gånger och kände därför till det. Men många Täby- och Vallentunabor vet inte om att det finns.

– Nej, det är väldigt få som vet var det är. Jag får säga att det är mitt emot Ullna golfklubb. Men det ser jag som en fördel, säger Veronica Strand.

– Många sa "är du inte klok, ska du flytta dit?". Visst jag är beroende av bilen, för kommunikationerna är piss. Men det har en fördel, och det är att man får vara ifred.

Ifred. Veronica Strand uppskattar att hon får vara ifred i området. Foto: Sophie Bordenave Lindborg

"Svårt att sudda ut"

Att få vara ifred är just det som lockade hit Veronica. Dessutom ser hon det som en klar fördel att hon har närhet till naturen.

– Jag har utsikt över ängar och skog, jag har inget hus framför mig. Jag är ingen extrem naturmänniska men jag har hundar och gillar att ha naturen utanför dörren.

– Härom veckan stod fem älgar på ängen här. Hallå, jag bor fem minuter från Arninge!

Trots att alla vägar ut går genom Täby hör området ändå till Vallentuna kommun.

– Det är jättekonstigt. Det går upp som en liten kil här som hör till Vallentuna, säger Veronica.

Hennes bostad är en av sju före detta personalbostäder. Grannhuset renoveras för att förvandlas från hyresrätter till bostadsrätter. Men bilden av att det är ett behandlingshem ligger kvar över området.

– Ja, jag tror att det är svårt att sudda ut. Men nu är det urflotta hus som byggts, med pool och allt, säger Veronica.

– Jag tycker att det skett en väldigt bra förändring, en uppryckning av området. Det är klart att det har sin historia. Men om man är yngre känner man nog inte till det på det sätter längre, säger Thomas Wall.

Före detta. Nu är det gamla hemmet omgjort till bostäder. Foto: Sophie Bordenave Lindborg

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Sjukhusen förbereder sig för fortsatt hetta

Nyheter Tar in extra kylaggregat Länets akutsjukhus förbereder sig för att hantera den ihållande värmeböljan. Bland annat genom att utrusta sjukhusens enheter med extra kylaggregat. "Om den här värmen fortsätter räknar vi med att vi...fredag 20/7 7:30

Kom till ”Sveriges bästa kommun” som nioåring

Nyheter Inför valet 2018: "Fem mandat är målet" Under sju veckor träffar vi affischnamnen för respektive parti i kommunfullmäktige i Danderyd. Vi bad politikern själv välja plats. Den här veckan träffar vi Carolin Robson (MP) på hennes nyfixade...fredag 6/7 12:15