Hoppfullt. Serveringstillstånd har sökts på nytt för de igenbommade krogarna på Hantverkargatan och vid Hornstull. Foto: Per Brandt/Hampus Jarnlo

Nedlagda krogar på Söder och Kungsholmen kan öppna igen

I februari stängde Ölstugan Tullen vid Hornstull och Kungsholmen efter att ha tappat tillståndet att servera alkohol. Nu har man – genom ett annat bolag – öppnat nytt på Sveavägen, samt ansökt om att öppna de stängda krogarna igen.

  • Publicerad 16:47, 20 maj 2020

När vi skrev om Ölstugan Tullen i mars hade ägarna precis fått besked om att deras serveringstillstånd, som gör det möjligt att servera alkohol, dragits in och att de måste stänga sina krogar på Söder och Kungsholmen med detsamma.

Anledningen var att man bedömdes ha ägnat sig åt allvarlig ekonomisk misskötsamhet under många år.

Därför tvingas populära krogar stänga akut

Bröderna Mattias och Andreas Jakob, som driver krogkedjan, sa då till StockholmDirekt att det i själva verket handlar om gamla grejer och att bristerna bottnar i att personen som hade hand om redovisningen dog mitt i bokföringen, vilket orsakade problem.

Efter en långdragen rättsprocess och ett slutgiltigt nej från domstolen så meddelade krögarna att de beslutat sig för att sälja sina Stockholmskrogar.

"Hyr ut" konceptet

Men nu verkar man ha hittat en annan lösning. Krogarna har tillfälligt arrenderats ut till ett en annan person och hans bolag, genom franchise (se faktaruta).

– Han betalar en avgift för att hyra lokalerna och en avgift för att han använder vårt koncept, säger Mattias Jakob.

På så sätt har man kunnat söka serveringstillstånd på nytt och fortsätta driva verksamheten. Personen som tagit över heter Sridhar Manchala och har tidigare varit anställd på Ölstugan.

– Jag känner dem sedan tidigare. Ölstugan är ett grymt och folkligt koncept, så jag tog chansen så fort jag fick den, skriver Sridhar Manchala i ett sms till StockholmDirekt.

I slutet av april öppnade Sridhar en ny Ölstugan-krog på Sveavägen 64. Han planerar även att öppna de nedlagda ställena vid Hornstull och Kungsholmen igen, om han får beviljat serveringstillstånd där.

Framtidsplaner

Kontraktet med Sridhar gäller i tre år, och när det går ut är planen att de gamla krögarna ska ta tillbaka krogarna och fullfölja sin Stockholmsvision.

Efter tre år kan nämligen en som förlorat sitt serveringstillstånd beviljas ett nytt, då tillståndsenheten bara kollar tre år bakåt i tiden när de beslutar om personens lämplighet att servera alkohol.

– När vi betraktas som lämpliga igen är vår ambition är att vi ska växa i Stockholm. Sen har ju den här pandemin rört till det ganska rejält. Vi får se hur de utvecklar sig helt enkelt men vi ska försöka göra en satsning i Stockholm, som vi hade påbörjat, säger Martin.

Ger inte upp. Göteborgskrögaren Mattias Jakob hoppas kunna ta tillbaka krogarna om tre år. Foto: Linda Gren

Franchise och arrende

Franchise är en affärsmodell där ett varumärke, koncept eller produkt kan användas av en oberoende näringsidkare mot en avgift till varumärkesägaren.

Att arrendera innebär att hyra ut något, exempelvis mark eller en lokal.

Enligt staden är Ölstugan Tullens lösning lämplig så länge det inte är ett så kallat bulvanförhållande, där den gamla ägaren fortfarande är ekonomiskt involverad i verksamheten.

Visa merVisa mindre