Djursholmsbanan i dess begynnelse. Foto: Okänd

Nedlagda stationer får nya skyltar

Många har undrat vad som händer med gamla Djursholmsbanan där flera av de forna stationerna har fått nya skyltar.

  • Publicerad 09:40, 28 nov 2017

Djursholmsbanan var i drift mellan 1890 till nedläggningen 1976. Den byggdes i samband med att villasamhället Djursholm bildades för att öka områdets attraktivitet. 1895 elektrifierades banan, en av världens första i sitt slag.

Nu väcks dess minne till liv. Det är Danderyds kommun som valt att, under pågående upprustning av rekreationsstråket längs banvallen, sätta upp stationsskyltar på alla nedlagda hållplatser.

– Detta projekt är en nutida tolkning och inte en regelrätt restaurering. Genom att vi genomför upprustningen och berättar om banan hoppas vi att många Danderydsbor får möjlighet att promenera längs sträckan och samtidigt upptäcka ett av Danderyds relativt bortglömda kulturarv, säger Marianne Holgersson, landskapsarkitekt till kommunens hemsida.

Olof Wærn bor på Bragevägen. Han gillar skyltarna men är missnöjd med gruset som han anser är för djupt och grovt. Foto: Sophie Bordenave Lindborg

Olof Wærn bor granne med den gamla stationen “Bragevägen” som fick en skylt för några veckor sedan.

– Jag har inget emot skyltarna men det retar mig att det bara går att se dem från ena hållet, säger han.

Får dubbelsidig skylt

– Stationsskyltarna är placerade vid de nedlagda hållplatserna för att ge information till den som går eller cyklar på banvallen om de nedlagda hållplatserna längs färdvägen, dock kommer ett par stationer få en dubbelsidig skylt och därmed kunna läsas från två håll, säger Marianne Holgersson till oss.

Från vägen ser man bara baksidan av skylten. Foto: Sophie Bordenave Lindborg

Olof Wærn tycker att det finns bättre saker att lägga skattepengarna på men tycker ändå att det är trevligt med nya skyltar.

Däremot är han missnöjd med gruset som kommunen har lagt ut längs med den gamla järnvägen.

– Vi har under 40 års tid gått vid järnvägen, men nu är gruset för grovt och för djupt. Det går inte att gå här med barnvagn längre, säger han.

Enligt kommunen ingår grusning av vissa sträckor längs gång-och cykelstråket i den allmänna upprustningen av stråket.

Projektet kommer att vara helt klart våren 2018

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Sjukhusen förbereder sig för fortsatt hetta

Nyheter Tar in extra kylaggregat Länets akutsjukhus förbereder sig för att hantera den ihållande värmeböljan. Bland annat genom att utrusta sjukhusens enheter med extra kylaggregat. "Om den här värmen fortsätter räknar vi med att vi...fredag 20/7 7:30

Kom till ”Sveriges bästa kommun” som nioåring

Nyheter Inför valet 2018: "Fem mandat är målet" Under sju veckor träffar vi affischnamnen för respektive parti i kommunfullmäktige i Danderyd. Vi bad politikern själv välja plats. Den här veckan träffar vi Carolin Robson (MP) på hennes nyfixade...fredag 6/7 12:15