Älskar fritids. Axel Åkerblom har äntligen fått en verksamhet i Danderyd – men nu kan den läggas ned. Här med mamma Lisa Åkerblom. Foto: Privat

Nedläggning av Träffpunkten kan drabba barn med särskilda behov

Barn med funktionsnedsättning har en fritidslokal i Träffpunkten i Enebyberg. Nu har föräldrar till de barnen fått ett brev om ”en eventuell nedläggning” av verksamheten.

  • Publicerad 16:09, 26 sep 2019

Axel Åkerblom är 14 år och har en funktionsnedsättning. Han har fått gå i skolor i stan och Lidingö, men förra året blev han erbjuden fritidsverksamhet i sin hemkommun Danderyd. Fritidset heter Fritidsträffen och ligger i Träffpunkten i Enebyberg.

– Verksamheten har förändrat allt i Axels och familjens liv, den är värd guld. Det är jättefina fritidsledare, helt otroligt, säger Axel Åkerbloms mamma Lisa Åkerblom.

Som DanderydDirekt tidigare rapporterat finns nu ett förslag om att hela verksamheten i Träffpunkten ska bantas, på grund av kommunens sparkrav. Enligt förslaget skulle då ungdomsgården stänga och seniorer och öppen förskola flytta in i bibliotekets lokaler.

I morse kom ett mejl från kommunen till Lisa Åkerblom, som sa att även Fritidsträffen kan påverkas. Rubriken i mejlet handlar om en ”eventuell nedläggning av fritidsträffen i Enebyberg”.

– Det var superstressande att få brevet i morse. Om vi inte har den här verksamheten kan vi inte jobba, säger Lisa Åkerblom.

"Handlar om lokalen"

DanderydDirekt ringer upp till ordförande i kultur- och fritidsnämnden, Robert Nibelius, för att höra hur man tänkt.

– LSS (lagen om särskilt stöd) är lagstadgat, det kommer vi tillhandahålla på ett eller annat sätt. Vi ska träffa föräldrarna och diskutera det här förslaget på måndag, lyssna in hur vi kan göra detta så att det blir bra för deras barn. Det här handlar mer om lokalen, säger Robert Nibelius.

Men Lisa Åkerblom säger att förändring är jobbig för de här barnen och deras föräldrar.

– Varje gång som Axel flyttat har det tagit jättemycket energi. Och det finns en elev som är både döv och blind på fritids, det tar tid att lära sig lokalen då.

En fördel med verksamheten har varit att Axel Åkerblom lärt känna kompisar som bor i närheten.

– Han har aldrig haft skola eller fritids här, så de som han träffar bor inte i närområdet. Nu har han blivit jättekompis med en lite äldre tjej från Danderyd, säger Lisa Åkerblom.

Stockholm Direkt