BÖNA. Den nya spelplanen har en bönform och ska vara nedsänkt. Nästa vecka kommer området att stängslas in med redan nu har varningsskyltarna för kommande arbete satts ut. Foto: Urbio/Per Brandt

Nedsänkt damm ska rädda Rålis från regn

Rålis ska bli bättre på att möta klimatförändringar och ta hand om dagvatten och skyfall i framtiden. Nu börjar arbetet med att bygga om i parken.

  • Publicerad 16:31, 4 okt 2018

Det är den första etappen av fyra som man redan har börjat förbereda i parken, bland annat genom att stänga av ett körfält i inledningen av Rålambshovsleden där byggtrafik från och till parken ska gå..

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Under nästa vecka ska en stor yta intill skateparken, runt den lilla idrottsplanen, att stängslas in.

Etappen kallas Skyfallsdammen och betyder att den nuvarande planen och området omkring byggs om. Istället för den släta yta den har idag är tanken att marken ska få annan karaktär och dammen, tillika spontanidrottsytan, ska utformas som en ”böna” och vara nedsänkt.

Om det kommer mycket regn ska vattnet först samlas i spelplanen innan det rinner vidare genom marken. Annars ska planen användas för spontanidrott.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Dessutom ska nya sittgradänger, träd och en stensatt bäck anläggas på platsen.

– Allt handlar om att vi ska bli bättre på att ta hand om större regnmängder i parken. Just den här platsen har vi haft problem med erosionsskador som vi vill komma till bukt med och samtidigt visa upp på hur man på ett bra sätt kan jobba med ett förändrat klimat och hantering av större regnmängder, säger My Peensalu, landskapsarkitekt på stadsdelsförvaltningen.

Arbetet med etappen beräknas pågå till och med januari. Sedan fortsätter arbetet på andra ställen i parken med övriga etapper. Hela projektet beräknas pågå till och med 2021.

Här hittar du mer information om projektet.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Stockholm får hastighetsstyrda SL-bussar

Nyheter Fjärrstyrning ska förhindra chaufförer att köra för fort Bussar som automatiskt sänker hastigheten, till exempel utanför skolor och förskolor. Det är snart standar på SL:s bussar i Stockholm, enligt Keolis.tisdag 11/12 21:00

Därför kör flygplan på låg höjd över stan

Nyheter Flyger fram och tillbaka på låg höjd över Stockholm – mitt i natten I dagarna kommer ett litet propellerplan dåna över Stockholm på låg höjd på nätterna.tisdag 11/12 19:50