Efter att en tjänst tagits bort från träfflokalen Kompassen har anställda svårt att hinna med sitt jobb. Foto: Victor Malmcrona

Nedskärningar slår hårt mot träfflokal i Vällingby

I träfflokalen Kompassen i Vällingby kan personer med psykisk funktionsnedsättning fika, umgås, och få stöd av socialpedagoger. Men sedan en tjänst försvunnit har personalen svårt att hinna med sitt jobb.

  • Publicerad 16:23, 2 dec 2019

Det är en grå förmiddag i Vällingby centrum. På andra sidan busstorget, inne i träfflokalen Kompassen, sitter ett tiotal personer som fikar, pratar eller surfar på datorer.

Verksamheten är en del av stadens socialpsykiatri och är till för personer med psykisk funktionsnedsättning. Varje dag har de ungefär 40 besökare.

– Jag är här varje dag, jag har ingenstans annanstans att vara. Jag har inte råd att sitta på ett fik hela dagen, och det är inte så bra att bara ligga hemma och stirra på väggen eller tv:n, säger Mikael, som egentligen heter något annat.

Här har nyheten att det ska skäras ned på verksamheten spridit sig, säger han, och folk är oroliga.

– Jag tycker man drar ned på stöd till fel grupp människor, de prioriterar inte oss med funktionsnedsättning. Det här är en viktig verksamhet, och den måste fungera, säger Mikael.

Färre på plats

På Kompassen jobbade fyra personer, men sista augusti gick en i pension. Sen dess har ingen ny anställts. Den här förmiddagen ska de tre anställda fixa mat inför lunchen, bemanna fiket och samtidigt finnas till för gästerna.

– Personalen och cheferna här är underbara, och de gör vad de kan. Men när en tjänst dras in blir det blir tungt för dem, säger Mikael.

Förra veckan skickade Kompassens personal in en synpunkt till stadsdelsförvaltningen, där de adresserar nedskärningarna.

– Vi har mindre tid över för våra gäster nu. Det är en målgrupp som drabbas hårdare än andra. De behöver rutiner, och vi är rädda att många nu kommer må mer dåligt, säger en anställd som vill vara anonym.

En av konsekvenserna är att de ibland måste hålla stängt över lunchen.

– Jag hajar att de måste ha lunchrast. Men det är inte kul att driva runt i centrum i 40 minuter utan mål, säger Mikael.

Effektiviseringsarbete

Just nu genomgår Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning en omorganisation. Den som nyligen tagit över som chef för avdelning vuxna, där Kompassens verksamhet ingår, är Fredrik Skoglund. En tjänst på Kompassen har tagits bort som ett led i ett effektiviseringsarbete, menar han.

– Vi ser över budgeten och vilka effektiviseringar vi kan göra, och något måste göras. Vi kan inte gå back, säger han.

Att folk blir oroliga är förståeligt, menar Fredrik Skoglund, och understryker att den verksamhet som drivs på Kompassen är viktig och kommer att finnas kvar.

– Vi kommer försöka hålla de öppettider vi har. Om någon i personalen blir förkyld en längre period, då är det klart det påverkar om de är tre istället för fyra, men vi har timvikarier vi kan ta in vid behov, säger Fredrik Skoglund.

I dagsläget är det inte aktuellt att anställda en fjärde person, menar Fredrik Skoglund.

– Jag kommer besöka Kompassen och sätta mig in mer i deras verksamhet innan jag kan säga något mer om det. Men jag kan inte se att vi kommer anställa en till direkt.

Anställningsstopp när Hässelby-Vällingby måste spara

Träfflokalen Kompassen

Träfflokalen Kompassen är en öppen verksamhet i Vällingby centrum.

Den är en del av stadens socialpsykiatri och verksamheten fungerar som ett stöd för personer med psykisk funktionsnedsättning.

Det är en av elva liknande verksamheter i Stockholm.

Kompassen erbjuder aktiviteter som bland annat pingis, biljard, bingo, gympa, och promenader. Fika erbjuds också till självkostnadspris.

Personalen är socialpedagoger.

Visa merVisa mindre

Vi är Västerort

    Stockholm Direkt