En Östermalmsbo föreslog att hundägare som inte plockar upp efter sin hund skulle få 3 000 kronor i böter, men stadsdelsförvaltningen planerar andra åtgärder. Foto: Genrebild/Mostphotos

Nej till höga hundbajs-böter på Östermalm

3 000 kronor i böter för hundägare som inte tar upp efter sina hundar. Det föreslog en Östermalmsbo, men får nobben av stadsdelen.

  • Publicerad 20:00, 21 okt 2019

"Hundbajs på Östermalms trottoarer är en eskalerande plåga för oss fotgängare. Som boende i stadsdelen är det också tydligt att disciplinen hos hundägare har blivit allt sämre på senare år när det gäller att plocka upp efter sina djur", skriver Östermalmsbon i sitt medborgarförslag. Förslaget för bättre ordning: 3 000 kronor i böter á la Murcia i Spanien där Östermalmsbon varit flera gånger och upplever att hundavförings-situationen är bättre.

Kravet i ny kampanj: Koppla era hundar nu!

Men stadsdelsförvaltningen nobbar de saftiga böterna.

I sitt svar skriver de att det redan idag finns i de lokala ordningsreglerna att föroreningar efter hundar på offentlig plats ska plockas upp och att de som bryter mot detta kan riskera böter. Men samtidigt meddelar polisen att det, enligt den lokala lägesbilden, finns "andra brottskategorier som prioriteras högre" så därför är det få som har bötfällts för detta.

Men helt utan åtgärder blir det inte. Nästa år ska stadsdelen göra en riktad informationskampanj till hundägare för att uppmärksamma dem på vilka skyldigheter som de har.