Alliansen och Miljöpartiet kommer tillsammans att fälla förslaget till utredning om 200 bostäder i Smedslätten. Foto: Ylva Bergman

Nej till hundratals hyresrätter i Brommas villakvarter

Förslaget om 200 bostäder vid Solviksängen i Bromma ser inte ut att få se dagens ljus. Alliansen kommer fälla förslaget – med stöd av Miljöpartiet.

  • Publicerad 15:33, 14 jun 2018

Det var för två veckor sedan som Socialdemokraterna gick ut med sitt förslag på tre olika platser för byggande av hyresrätter i Brommas trädgårdsstad.

Det handlar om 50-70 hyresrätter i Ålsten/Olovslund. 30 hyresrätter i Äppelviken och så en utredning om 200 lägenheter, varav en majoritet hyresrätter i Smedslätten vid Solviksängen.

Förslaget: 278 nya bostäder i trädgårdsstaden

Reaktionerna kom, som väntat, omedelbart från både boende och politiker. Bland annat var Liberalerna snabba med att kalla förslaget för populistiskt. Och inför kvällens sammanträde i exploateringsnämnden står det klart att Alliansen kommer rösta nej till alla tre förslagen. De menar att planerna saknar långsiktighet och inte tar hänsyn till stadsdelens karaktär.

"Detta är tyvärr ett mönster vi ser i Socialdemokraternas politik. De vill tvinga in hyresrätter genom tråkiga punkthus i alla småhus- och villaområden", skriver Joakim Larsson (M) i ett sms till StockholmDirekt.

Och vad gäller de 200 lägenheterna vid Solviksängen ser Alliansen ut att få sin vilja igenom. Med sig på tåget får de nämligen Miljöpartiet.

– Vi röstar inte nej till alla projekten utan bara till Solviksängen. Det är ett alldeles för stort naturmarksintrång och vi säger att man inte kan göra det här om man inte samtidigt startar en utredning för naturreservat. Men det har vi inte fått gehör för, säger Cecilia Obermüller, talesperson för Miljöpartiet i stadsbyggnadsfrågor.

Det här är andra gången på kort tid som Miljöpartiet sällar sig till Alliansen och fäller ett bostadsförslag i i Brommas villakvarter. Senast var när 300 bostäder skulle byggas längs med Västerled. Den gången gick Cecilia Obermüller emot sitt eget parti och röstade nej. Men nu är beslutet förankrat i partiet, menar hon.

Obermüller (MP) struntar i partilinjen – kommer fälla bostäderna i Ålsten

Stefan Hansson (S), tycker att partierna agerar "småfegt" och kallar Miljöpartiets beslut för "beklagligt".

– MP vill ha naturreservatsutredning och det kan man tycka är en magstark önskan när det bara handlar om att utreda för 200 bostäder. Jag tycker det är ett för stort krav att ställa på så lite exploatering. Ska man kräva naturreservat så fort staden ska växa blir det ett urvattnat verktyg, säger han.

Det här är andra gången MP går ihop med Alliansen och fäller bostadsförslag i Brommas villakvarter. Kommer ni ändå fortsätta lägga fram nya exploateringsförslag här?

– Jag utesluter ingenting men jag tänker inte säga att vi kommer fortsätta i det här området. Vi fortsätter i stan som sin helhet. Vi har god planberedskap, det finns massa områden i Stockholms kommun som är möjliga för bostadsbebyggelse.

Hela Alliansen säger blankt nej till lägenheterna i Ålsten

De tre förslagen ...

... gäller 50-70 hyresrätter i Ålsten/Olovslund. 30 hyresrätter i Äppelviken och en utredning om 200 lägenheter, varav en majoritet hyresrätter i Smedslätten vid Solviksängen.

Alliansen röstar nej till alla tre förslagen. Miljöpartiet röstar för en markanvisning för de 30 hyresrätterna i Äppelviken. De röstar även för markanvisningen för de 50-70 hyresrätterna i den så kallade Sångarlunden, i Olovslund/Ålsten – med tillägget att man inte ska göra intrång i den södra delen av dungen.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.