HEMTJÄNST. Väsbyalliansen säger nej till hemtjänst i kommunal regi – men öppnar för andra utövare, som stiftelser. Foto: Karin Nilsson

Nej till kommunal hemtjänst i Upplands Väsby

Det blir ingen hemtjänst i kommunal regi i Upplands Väsby. Det står klart sedan frågan väcktes på måndagens kommunfullmäktige.

  • Publicerad 16:00, 26 feb 2020

I dagsläget är det förenat med alltför stora kostnader.

OMSORGSNÄMNDEN. Margareta Hamark (L), omsorgsnämndens ordförande i Upplands Väsby. Foto: Rosie Alm

Både Upplands Väsby och Sollentuna kommun har det senaste året sagt upp avtalet med flera privata hemtjänstbolag, sedan fusk och allvarliga brister upptäckts.

Frågan om att åter starta hemtjänst i kommunal regi har därför väckts – något som Väsbyalliansen nu säger nej till. Oppositionsråd Mathias Bohman (S), är kritisk.

– Det är dystert att styret stänger dörren till kommunal hemtjänst i ett läge där kommunen behöver skärpa sitt fokus på kvaliteten i hemtjänsten. Den senaste tidens uppmärksammade fusk och kvalitetsbrister visar att kommunen behövs som en garant för att säkerställa en god kvalitet inom hemtjänsten, säger Mathias Bohman (S), oppositionsråd.

"För dyrt"

Men Margareta Hamark (L), ordförande i omsorgsnämnden, hänvisar till den utredning som gjorts av social- och omsorgskontoret, vilken visar att det skulle bli för dyrt att återinföra hemtjänst i kommunal regi.

– I dagsläget är det förenat med alltför stora kostnader. Vi har andra prioriteringar för en god och värdig omsorg om våra äldre utifrån de resurser vi har.

Hon berättar att kommunen även tittar på andra vård- och omsorgsföretag, vilka ägs och drivs som stiftelser som bedriver hemtjänst i andra kommuner.

– Bland annat Ersta Diakoni som vi hoppas även har möjlighet att starta hemtjänst i Upplands Väsby. En stiftelse tar inte ut vinster utan är ett alternativ till privata företag, när våra invånare ska göra sitt val.

Sollentuna vill se över hemtjänsten efter fusk

Labradoren Zira ormbiten i Törnskogen

Nyheter Matte vill varna andra hundägare: "Huggormarna har vaknat" Promenaden i Törnskogen slutade med dropp och nästan ett dygn på djursjukhuset för labradoren Zira, 4. Hon blev med största sannolikhet biten av en huggorm. Nu vill matte Viveca Jarkovsky varna andra...lördag 4/4 7:15

Tomas gjorde en bucketlist – och blev svensk "på riktigt"

Nyheter ✔Fjällvandra ✔Midnattssol ✔Bada isvak ✔Se på ishockey För ett år sedan tog engelsmannen Tomas Spragg Nilsson på sig uppdraget att uppleva så mycket svenskt som möjligt innan han fick sitt medborgarskap. Snart släpper han en bok om sina upplevelser.fredag 3/4 16:00
Stockholm Direkt