Nej. Hyresnämnden säger nej till den planerade kultur- och ungdomsgården i Fleminghallen. Foto: Claudio Britos

Nej till kultur- och ungdomshus i Flempan

Efter en lång följetong säger Hyresnämnden nej till det nya kombinerade biblioteket och ungdomshuset i Fleminghallen.

  • Publicerad 17:13, 1 jun 2020

När biblioteket och de två fritidsgårdarna i Flemingsberg och Visättra slog igen för drygt ett år sedan utlovade kommunen nya lokaler i Fleminghallen, där biblioteket och fritidsgården tillsammans skulle bilda ett kultur- och ungdomshus.

De nya lokalerna skulle ha öppnat i höstas, men det blev aldrig någon invigning. Kommunen kunde inte komma överens med den privata hyresvärden. Alla försök till förhandling föll igenom, och till slut skickade kommunen ärendet till Hyresnämnden för ett avgörande.

Hon startar alternativ fritidsgård i Flempan

I torsdags, den 28 maj, beslutade Hyresnämnden att Huddinge kommun inte har rätt att samla kultur- och fritidsverksamheterna i Flemingsberg till Fleminghallen.

Kommunen kan överklaga

– Vi är självklart väldigt besvikna. Vi anser att vi hade fog för den ändrade användningen av lokalerna i Fleminghallen, säger Anneli Fällman, kultur- och fritidsdirektör på Huddinge kommun.

– Hyresnämnden har inte beaktat att vi gick in i den här processen med en positiv hyresvärd som sedan ändrade sig. De har gjort en strikt tolkning utifrån hyreslagen utan att se till kommunens skäl och behov.

Kommunen ser just nu över domstolsbeslutet för att avgöra om de ska överklaga. Tills vidare bedrivs kultur- och fritidsverksamheten i Flemingsberg fortsatt i tillfälliga lokaler.

– Vi har lokalen i Grantorp fram till den sista augusti, och har ju haft en hel del verksamhet utomhus under våren och försommaren på grund av pandemin, säger Anneli Fällman.

Hur länge ska dessa tillfälliga lösningar gälla?

– Det beror lite på huruvida vi ska överklaga. Hovrätten har lång väntetid nu så det dröjer troligtvis minst ett år innan vi får beslut om vi överklagar. Så det är många aspekter vi har att beakta innan vi tar ett beslut.

– Men under tiden jobbar vi självklart aktivt med olika scenarier. Vi kommer absolut att bedriva verksamhet i tillfälliga lokaler tills beslut fattas om annat.

Kommunen har rätt att överklaga beslutet till Svea hovrätt fram till den 18 juni.

Flempans bibliotek och fritidsgård dröjer

Flempans nya fritidsgård skjuts upp igen