Lagen sätter stopp. Staden vill ha ordningsvakter i Mälarhöjden, Axelsberg, Nybohov och utvidga området där vakterna får arbeta i Västertorp och Liljeholmen. Men polisens rättsexperter säger nej. Foto: Mostphotos & Direktpress

Nej till ordningsvakter på flera håll i Hägersten

Polisens rättsexperter säger nej till ordningsvakter på flera platser i Hägersten-Liljeholmen. Nu krävs en lagändring för att utöka vakternas befogenheter, anser staden och lokalpolisen.

  • Publicerad 20:00, 19 jan 2020

Det var i april förra året som staden skickade in ansökningar om att få ha ordningsvakter på två nya platser, i Axelsberg och i Mälarhöjden. Dessutom ville staden, med stöd av de lokala kommunpoliserna, utvidga området som vakterna får patrullera i Liljeholmen och Västertorp. Staden ansökte också om att ha kvar vakterna på Nybohov, där de hade rätt att arbeta fram till oktober.

Nya ordningsvakter i Hägersten efter rånvåg

I slutet av året skickade polisens rättsavdelning sitt svar, ett rungande nej, till staden. Alla ansökningar avslogs.

Staden: Statistiken missvisande

Motiveringen är tudelad. På flera platser menar staden att vakterna behövs för att det är problem med rån, hot, skadegörelse och narkotikaförsäljning. Men, slår rättsavdelningen fast, det här är brott som polisen ska hantera. Med andra ord: inget jobb för en ordningsvakt, som aldrig får ersätta en polis.

Å andra sidan konstaterar rättsexperterna att det faktiskt inte är så stora problem med ordningsstörningar på platserna som staden hävdar. Statistiken över anmälda störningar är för tunn för att motivera deras närvaro.

Men både staden och kommunpoliserna beklagar den bedömningen. Med undantag för Mälarhöjden, där läget har lugnat sig, anser man att vakterna behövs.

Leila Baksi, säkerhetsstrateg på stadsledningskontoret, tycker att polisens rättsavdelning stirrar sig blinda på siffrorna. Det är problematiskt, menar hon, eftersom ordningsstörningar som skadegörelse, skrik, skrän och fylleri sällan polisanmäls.

– Statistiken ger inte en helhetsbild över läget på platserna, därför har jag svårt att förstå varför man inte lyssnar till stadsdelen och lokalpolisen. Deras ord borde väga tyngre än siffrorna, säger Leila Baksi.

Får inte arbeta brottsförebyggande

Hon är också kritisk till att ordningsvakterna inte fick lov att fortsätta att arbeta på Nybohov, som hon menar har blivit ett lugnare område tack vare vakterna.

– Men istället för att få fortsätta jobba förebyggande där kan det nu på nytt bli störningarna och så får vi skicka in en ny ansökan om att ha vakter igen. Jag tycker det sänder en konstig signal till medborgarna, säger Leila Baksi.

Stockholms satsning på ordningsvakter har kritiserats, bland annat för att ha begränsad effekt på tryggheten, men såväl stadsledningskontoret och stadsdelen som kommunpolisen anser att de gör att viktigt arbete.

Efterlyser ändring av lagen

Leila Baksi efterlyser därför en lagändring som tydliggör vakternas uppdrag och som ger dem större möjligheter att arbeta brottsförebyggande för att öka känslan av trygghet. Skärholmens kommunpolis Martin Hämmerli håller med.

– I ett längre perspektiv skulle vi vilja använda dem preventivt. Att ha en kapabel väktare i uniform på plats ger effekt även på annan brottslighet även om de formellt inte ska jobba med det, säger han.

Martin Hämmerli tycker till exempel att det borde vara självklart att vakterna får arbeta i ett större område kring Liljeholmen och Trekanten. Idag får vakterna inte gå förbi fiskeboden som ligger på sjöns norra sida, strax intill parken. Bortom boden ligger en brygga där det öppet köps och säljs narkotika, enligt polisen.

– Det är såklart polisen som ska arbeta med narkotikabrott men för en barnfamilj som fikar på en filt i parken som ser en återkommande narkotikahandel så är det också en ordningsstörning som skapar otrygghet. Det behövs ett gemensamt grepp för att hantera såna frågor, säger Martin Hämmerli.

Ordningsvakter i Hägersten-Liljeholmen och Älvsjö

Här får ordningsvakterna arbeta fram till september 2022:

Älvsjö torg

Fruängen centrum

Västertorp centrum

Liljeholmen/Trekantsparken

Här har polisens rättsavdelning sagt nej till ordningsvakter:

Mälarhöjden

Axelsberg

Nybohov

Större område i Västertorp

Större område i Liljeholmen

Visa merVisa mindre