Nekades hyresrätt – för att de är kompisar

När frågan om vilken relation Johanna och Emma hade blev det kalla handen från hyresvärden.

  • Publicerad 20:00, 28 aug 2018

Vännerna Johanna och Emma, båda 30, hade fått veta att lägenheten i Blackeberg som de tittat på genom bostadsförmedlingen skulle bli deras – allt de behövde göra var att skriva kontrakt.

– Vi var jätteglada, det var en riktig drömlägenhet. Vi hade skickat in alla våra papper och handläggaren sa att de såg bra ut. Vi skulle bara svara på några frågor, berättar Johanna som vill vara anonym.

Berättade att de var kompisar

Den sista fråga gällde vad de hade för relation till varandra. När de svarade att de var kompisar fick de nya besked.

– Det blev plötsligt tvärstopp. Vår handläggare sade att de inte godkände kompiskontrakt. När vi ringde och skickade mail sa de att de bara godkänner äktenskapsliknande relationer, de vill inte ha syskon eller vänner som hyresgäster, säger Johanna.

Experten: Folk har accepterat lägre bopriser

Beskedet, beskriver de, kom som en rejäl överraskning.

De båda vännerna har känt varandra i 15 år och har periodvis bott tillsammans tidigare. När de nu vill göra det igen var det ett väl genomtänkt beslut och ett sätt maximera både kötid och betalningsförmåga.

– Vi blev båda så himla chockade, det kändes som ett slag i ansiktet, säger Johanna.

– Vi blev jätteledsna och det kändes väldigt kränkande. Vi är båda i varsin kärleksrelationer, men vi har kommit fram till vi vill bo med varandra ändå. Det är ett val som vi har gjort, så det kändes väldigt ledsamt.

Hyresvärden bestämmer reglerna

Hyresvärdarna är själva fria att sätta upp de villkor och krav de anser att hyresgästerna måste uppfylla för att få ett kontrakt, även om bostäderna förmedlas genom bostadskön.

Här får du mest boende för pengarna

Johanna är nu starkt kritisk till att det får förekomma överhuvudtaget.

– Tydligen är detta jättevanligt, värdarna kan ställa vilka krav de vill. Och det här är en förlegad policy som drabbar många. Men jag tror tyvärr inte att majoriteten är intresserade av att ändra på reglerna, allt fokus ligger i stället på att försöka få en bostad, säger Johanna.

Har ett tydligt råd

Vad som händer framöver vet de inte. De båda vill fortsatt bo tillsammans och tänker därför se över andra alternativ om något ny möjlighet inte dyker upp snart. Till folk som är på bostadsjakt och får frågan om vad de har för relation, ger de rådet:

– Ljug, säger jag. Låtsas vara i en relation även om ni inte är det. Det kommer vi att göra framöver.

FOTNOT: Emma och Johanna heter egentligen något annat.

Kompisar. Foto: Privat

Bara några bolag tillåter kompiskontrakt

Stockholmshem

Inga krav eller regler avseende relation. Möjlighet finns att hyra tillsammans med en kompis och vara medsökande för att uppfylla inkomstkraven, men då ska avsikten vara att bo i lägenheten. Bedömning görs dock från fall till fall för att motverka kötidsfusk.

Svenska Bostäder

Gifta, sammanboende och ”blivande kvalificerad sambo”, där båda ska leva under äktenskapsliknande former, kan stå med på avtalet. Har de olika kötid tecknas dock hyresavtalet enbart med den huvudsökande. Är den medsökande kompis eller förälder skrivs bara avtal med den huvudsökande.

Familjebostäder

Godkänner medsökande som möjlighet vid avtalsskrivning och har inga krav på vilken slags relation sökande och medsökande har.

Einar Mattsson AB

Det finns inga regler för vilken typ av relation man ska ha om man ska hyra ihop. Det som krävs är att man ska ha varit sammanboende i minst sex månader. Sammanboende skiljer sig från inneboende.

Stena Fastigheter

Sökanden och medsökande kan sammanslå sina inkomster om den huvudsökande uppfyller minst 50% av inkomstkravet och övriga villkor uppfylls. Sammanslagning kan godtas för make, maka och sambo som har varit folkbokförda på samma adress alternativt medköande i minst 12 månader.

Det här gäller för kommunala kompiskontrakt

Stockholms kommunala bostadsbolag har så kallade Kompiskontrakt som omfattas av andra regler för ungdomar och seniorer. Då handlar det om max 4 års boendetid med avstående från besittningsskydd.