Nekas bidrag för vaccinpåfyllning

För fem år sedan beviljades Karin ekonomiskt stöd för TBE-vaccin. Men när det nu ska fyllas på får hon avslag. – Man mår inte bra av sådant här, säger hon.

  • Publicerad 01:15, 24 jun 2019

Vi utsätts för risken att få TBE

I flera år har Stenhamrabon Karin haft försörjningsstöd. Hon är sjukskriven och ensamstående mamma till en 15-årig son som bor hos henne.

Eftersom området runt Mälaren är ett av de mer utsatta för den obotliga sjukdomen TBE ville hon och sonen vaccinera sig 2014. Karin ansökte om ekonomiskt bistånd hos Ekerö kommun.

– Jag hade inte haft råd annars, säger hon.

I normalfall nekas stöd för TBE-vaccin eftersom det inte ingår i högkostnadsskyddet och inte inom begreppet skälig levnadsnivå. MälaröDirekt har dock tagit del av det beslut som socialnämnden tog 2014. Där står att Karin beviljas bistånd med hänvisning till barnperspektivet.

I våras insåg Karin att det började bli dags att fylla på vaccinet. Precis som tidigare sökte hon ekonomisk hjälp. Men den här gången avslog kommunen hennes ansökan.

Ingela Evegård är vikarierande enhetschef för vuxenenheten som ansvarar för försörjningsstödet. Hon kommenterar inte enskilda ärenden, men svarar generellt.

– En framställan om ekonomiskt bistånd prövas alltid individuellt och det kan ha funnits särskilda skäl för att en TBE-vaccination vid tidpunkten beviljades, säger hon.

Fästingtätt

Karin berättar att hon inte har någon möjlighet att betala själv och oroas för konsekvenserna.

– Vi utsätts för risken att få TBE. Det är jättefästingtätt här, säger hon.

Med vaccin ser hon även att fler möjligheter till motion och övrigt välmående hade ökat för henne och sonen.

– Om man ska vara ute och röra på sig i naturen kan vi få sådana små krypande saker på oss. Jag har kroniskt smärtsyndrom och sonen är 15 år. Han ska vara ute och röra på sig och inte sitta inne vid datorn, säger Karin.

Karin heter egentligen någon annat.

De hoppas att fågelskådning ska få ett uppsving på öarna

Nyheter Lokala fågelskådarna vill locka nya medlemmar Corona ställde in det planerade 20-årsjubileumet för Mälaröarnas ornitologiska förening. Nu tror föreningen att samma virus möjligen kan locka fler intresserade att börja fågelskåda.fredag 3/7 13:07

Ekerö kommun trotsar beslut om hemtjänst

Nyheter "Slår hårt mot oss anhöriga" Regeringen lämnade nyligen beskedet att kommuner inte får neka sommargäster hemtjänst. Trots det vägrar Ekerö kommun att ge sommargästen Lennart Stridsberg, som vanligtvis bor på Södermalm, den hjälp...fredag 3/7 11:14

Nu ska polisen bli mer synlig på öarna

Nyheter Stängd mötesplats. Polisen lämnar kommunhuset Efter fyra år läggs polisens kontaktpunkt Ekerö ner. I stället för en fast plats i kommunhuset väljer polisen att söka sig ut för att synas mer utomhus på öarna.måndag 29/6 11:36

Sport

    Senaste numret

    Gilla oss på Facebook

    Stockholm Direkt