Ness Hakins nya EP är berättelsen om hur hon gick vilse i ansvar och skuld. Och sen hittade rätt. "Massor med tjejer går igenom det här. Alla människor gör det nog. Ju tidigare man tar itu med det desto lättare är det att hitta rätt. Jag hoppas min musik kan hjälpa människor på vägen." Foto: Martin Brusewitz

Ness: "I studion kom alla trauman ut"

Under flera år var artisten Ness Hakins liv ett mörker. Idag släpper hon soul-EP:n "De va meningen", som handlar om de åren och om hur hon blev sig själv igen.

  • Publicerad 11:23, 27 sep 2019

– Under flera år har jag varit försvunnen. Jag förlorade mig själv. Den här EP:n förklarar var jag varit. Och vad jag gick igenom, säger Ness Hakin.

2016 släppte Ness Hakin, uppvuxen i Skärholmen och nu boende i Vårby, singeln “Bättre än nu”. Den väckte uppmärksamhet. Den inflytelserika musikrecensenten Ametist Azordegan upptäckte henne på Youtube och tog med henne till tv-programmet "Malou efter tio” där Ness uppträdde live. Det skrevs om henne i tidningar och magasin.

Hon gjorde en del väsen av sig under åren som följde, någon enstaka låt, medverkade i en reklamfilm, prisades för sitt arbete med en mötesplats för flyktingar

Men hennes privatliv var mörker.

"Jag ska ha en tjejkväll för tjejer från 127 i oktober. Bara tjejer får komma. En massa jobbigt har hänt på senaste tiden. Men vi ska ha kul. Snacka om roliga grejer, känna oss speciella. För en gångs skull ska det få kännas bra och speciellt att vara tjej", säger Ness Hakin. Foto: Martin Brusewitz

Ness Hakin har alltid varit ansvarsfull och "duktig". Stöttat folk, inte minst män, omkring henne. Hon säger att hon fastnade i en nedåtgående spiral präglad av ansvar och skuld.

– Jag växte upp med en ensamstående mamma och såg hur hon krigade. En typisk invandrarmamma som försöker få livet att rulla, som kämpar för att skapa ett liv för sina barn och för andra. Jag var ensam tjej i familjen och gick tidigt in i en ansvarstagande roll. Som så många tjejer gör. Det är mycket som förväntas av oss. Och till slut slutar vi leva för oss själva.

På hennes EP finns låten “Bakom leendet”. "Vad händer bakom leendet? Vad gör jag med tårarna ingen ser? Det är lögner i beteendet" sjunger hon på spåret som släpptes som singel tidigare i år.Hon blev tillsammans med en kille. Det var en destruktiv relation. Han misshandlade henne både fysiskt och psykiskt. Istället för att bryta upp bet hon ihop.

"Den här EP:n är till alla unga tjejer i 127-området. Det är dom jag bryr mig om", säger Ness Hakin om "Det va meningen", som släpptes under fredagen. Foto: Martin Brusewitz

Hennes liv styrdes av hennes samvete, och en besatthet av att uppfylla rollen som ansvarstagande, som den perfekta tjejen, dottern, systern, flickvännen. “Sjung för mig om stenar i luftrören, om pinnar i magen, om skrik som tystas ner i kudden” läser poeten Sara Nazari på EP:n.

– När man gör musik kommer den man är just i den stunden ut. Var man befinner sig i livet sätter sig i musiken. För musik handlar om sårbarhet, om att öppna upp sig, du blottar ditt inre. Så jag kunde inte göra musik under den här tiden. Det var för jobbigt för jag orkade inte möta mig själv. Orkade inte ta itu med det. I studion kom alla trauman, all sorg ut, det var för mycket.

Hon lyckades ta sig ur den giftiga relationen. Men hamnade i ett nytt, lika elakt förhållande.

– Jag hade aldrig trott det om mig själv. Att jag skulle hamna i något sånt. Men jag var där. Och det lättaste är att bara fortsätta. Att fortsätta låtsas. Du måste gå in i dig själv och förstå vem du själv är för att bryta det. Och du måste bryta med många omkring dig och det är otroligt jobbigt.

Men det blev för mycket. Hela hennes liv började dala. I låten “Vaken” lyder en textrad “Det äter upp mig inifrån. För varje dag mår jag sämre”. Hon hintar om kriminalitet omkring sig, sjunger med ljus röst mot en lågmäld melodislinga om en kvävande tillvaro där det som låser in henne aldrig handlar om henne själv. Hon kom till insikt.

– Jag förstod vad som pågick. För det gick inte mer. Jag gick in i väggen totalt. Kraschade.

Ness Hakin i studion där mycket av jobbet med hennes EP "De va meningen" gjordes. Men det mesta av sången spelade hon in själv hemma i sin lägenhet. Foto: Martin Brusewitz

Ness Hakin på väg ut ur studion i Panncentralen där hon har spelat in sin EP "De va meningen". Foto: Martin Brusewitz

Hon var helt ensam i långa perioder för att få utrymme att lära känna sig själv igen, ta sig tillbaka till den hon egentligen hela tiden innerst inne varit. "Kan inte förneka det jag ser, kan inte förneka det jag vet" sjunger hon. Hon jobbade sig tillbaka. Började bygga på sitt självförtroende och på att leva för sig själv. Först måste man hjälpa sig själv, sen andra, säger hon.  

– EP:n berättar om den här processen. Om de olika stegen. Förnekelse, insikt, frid, hopp. Jag vill att andra ska kunna lyssna och kanske kunna spegla sig i det jag sjunger. Förhoppningsvis slippa hamna i det, eller ta sig ur det tidigt.

Det här är ett väldigt personligt och känslosamt projekt som krävt mycket mod av henne.

Ness Hakin. Foto: Martin brusewitz

EP:n är uppbyggd på motsatt sätt mot hur hon levde sitt liv under de åren. EP:n kretsar kring henne. Det är hennes berättelse som tar plats, beatsen är tillbakadragna, det är Ness ord och röst som drar, musiken följer med. Exekutiv producent för skivan är Eren Saygin.

– Jag ville att det skulle handla om Ness. Det här är ett väldigt personligt och känslosamt projekt som krävt mycket mod av henne. Jag ville inte lyfta fram mig själv med någon stor produktion, det här handlar om henne, säger Eren Saygin.

Det är en allvarlig skiva sprungen ur mörker, men också ur utveckling. EP:ns namn “De va meningen” vittnar inte om någon ånger. De två sista låtarna “Skiner” och “Drömmer” bär på lycka. EP:n handlar om hopp, säger hon.

– Den här skivan är för alla unga tjejer i 127. Det är dom jag bryr mig om, säger Ness Hakin.

Kris Adamah, Eren Saygin, Ness Hakin och Robin Nazari som alla är en del av kollektivet Tre60 ligger bakom "De va meningen".

Kris Adamah, Eren Saygin, Ness Hakin och Robin Nazari som alla är en del av kollektivet Tre60. Foto: Martin Brusewitz

Ness Hakin

Ålder: 27 år

Gör: artist

Från: Skärholmen

Aktuell med: EP:n De va meningen som släpps den 27 september

Visa merVisa mindre