I studion. I slutet av det här året räknar Ness Hakin att hennes nya album är klart. Foto: Elle Johnson

Ness vill ge hopp till orten i coronakrisen

Med sin nya låt vill Ness Hakin sprida hopp efter en mörk vår. Samtidigt är hon oroad att den ekonomiska krisen i coronans spår ska slå undan benen på hennes ort – igen.

  • Publicerad 15:36, 12 jun 2020

Folktomma torg i Vårberg och Skärholmen, någon passerar iklädd ett munskydd, en ensam äldre väntar på sina matkassar på en balkong. Ness Hakins video till nya låten Handen på mitt hjärta fångar scener från en vår präglad av coronaviruset.

Nu, en bit in i pandemin, när smittan på sätt och vis har blivit en del av vardagen tänker hon desto mer på den ekonomiska krisen som följt i dess spår.

– I början var alla i en överlevnadsfas, fokus var att ta oss igenom den här perioden bara, men nu förlorar folk jobbet och företag slår igen. Jag känner inte någon som inte har påverkats ekonomiskt av det här, säger Ness Hakin.

Påminner om 10-talet

Att ekonomin tvärnitat har fört henne tillbaka den förra finanskrisen och påmint henne om känslan av hopplöshet under de år som följde efter kraschen 2008. Ness, som är född 91 och uppvuxen i Skärholmen, menar att den präglade orten under lång tid.

– Då blev folk också av med jobben, började må psykiskt dåligt och man tvingades ta till andra medel för att överleva. Konsekvenserna av den krisen har visat sig i det som hänt i våra orter ända sen dess. Så nu kände jag "bara det här inte händer igen". För innan corona kändes det som att vår ort var på väg att ställa sig upp igen, säger Ness.

Ness: "I studion kom alla trauman ut"

Med Handen på mitt hjärta vill Ness försöka sprida värme och styrka – och påminna om att historien inte måste upprepa sig.

– Jag hoppas verkligen att alla kan resa sig upp och hitta gemenskap efter det här. Jag försöker också tänka att det kan vara början på något nytt, att vi kan hjälpa varandra att se att det är en chans att ändra sitt liv, säger hon.

Hälsning till moster

Som musiker har Ness ändå arbetat rätt isolerad i studion med sitt nya album under våren, men hennes liv har ändå förändrats av pandemin. Familjen har blivit ännu viktigare. Särskilt mycket tänker hon på sin moster Weini, som är riskgrupp, och som hon bara får träffa på avstånd.

– Jag vill verkligen göra en shout-out till henne. Hon är jätteälskad och vi saknar henne fett mycket, säger Ness.

Ness Hakin

Ålder: 27 år

Gör: Artist. Släppte förra året debut-EP:n De va meningen. Arbetar nu med nytt album som ska släppas i slutet av året. Är en del av kollektivet Tre60

Från: Skärholmen, bor i Vårby

Visa merVisa mindre