Hjärta. Medborgarplatsen är hjärtat på Söder men är underutvecklat och upplevs av många som otrygg, menar Södermalms stadsdelsnämnds ordförande Christoffer Järkeborn (M). Foto: Mostphotos

New York-modell införs på Medborgarplatsen

Medborgarplatsen är nästa plats på tur när staden rullar ut sin nya trygghetssatsning.

  • Publicerad 14:57, 21 nov 2018

Projektet presenterades av borgarrådet Anna König Jerlmyr (M) redan förra året och med det nya grönblåa styret på plats i Stadshuset står det nu klart att Medborgarplatsen blir nästa plats för satsningen.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Mellan 2,5 och 4 miljoner kronor per år ska satsas på trygghetsprojektet på Medborgarplatsen. Exakt hur mycket det blir beror på vad som kommer behövas, men klart är att det ska inkludera lönen till en person som ska samordna projektet.

– Vi hoppas kunna sätta igång i början på nästa år med att anställa en platsansvarig som ska vara spindeln i nätet. Sedan kommer vi sondera terrängen för vilka aktörer som finns och bjuda in till möte, säger Christoffer Järkeborn (M), ordförande i Södermalms stadsdelsnämnd.

M vill göra Stockholm tryggare – med New York-modell

Modellen är inspirerad av de så kallade BID:s, Business Improvement Districts, som bland annat finns i New York och som bygger på samverkan mellan näringsliv, civilsamhälle och offentlig sektor.