Åtal. I vinter ska Niklas Krämer upp i rätten i ett mål om olaga frihetsberövande. Foto: Daniel Cannervik

Niklas fick åtalsbesked av journalist

Han hjälpte polisen att ta fast dieseltjuvar. Men nu åtalas Helgöbon Niklas Krämer. Det fick han dock inte reda på förrän en journalist ringde.

  • Publicerad 09:30, 26 sep 2018

Det blev lite spännande och oroligt att bli uppringd av en reporter som visste mer om min framtid än vad jag själv visste.

Nya turer i ärendet med Helgöbon Niklas Krämer och hans agerande vid en dieselstöld vintern 2017 har blivit en riksnyhet.

LÄS ÄVEN: Dieseltjuv filmades på bar gärning – brottades ner och greps av polis

Bakgrunden, som Mälarö Tidning tidigare har skrivit, var att Niklas Krämer efter flera dieselstölder mot företaget Närlunda Schakt och transport satte upp en kamera som filmade en man som stal diesel från området.

Därefter åkte han och en kollega till platsen och fångade mannen. Tjuven hölls på platsen genom att Niklas Krämer och kollegan band fast mannens ben och armar med buntband tills polisen kom. Ett så kallat envarsgripande, menar Niklas Krämer att det rör sig om.

Fick veta av journalist

Kammaråklagaren Urszula Grabowska ser det på annat sätt. I början av september lämnade hon in en stämningsansökan till Solna tingsrätt.

Men att åtal hade väckts fick Niklas Krämer reda på först två veckor senare – när en journalist på tidningen Metro ringde för att ställa frågor. Beskedet från tingsrätten kom på mejl i måndags.

– Jag har ganska mycket förståelse, men blev lite tagen där och då. Det blev lite spännande och oroligt att bli uppringd av en reporter som visste mer om min framtid än vad jag själv visste, säger han.

►LÄS ÄVEN: Stoppade tjuvar – nu misstänkt själv

Att så skedde är inte fel menar rådmannen Martin Weyler. Från det att stämningsansökan lämnas in finns nämligen en handläggningstid på 14 dagar.

Niklas Krämer och kollegan står nu åtalade misstänkta för olaga frihetsberövande.

– Ett envarsgripande är strikt reglerat i lagen när och hur enskilda medborgare som inte är poliser får gripa folk. Går det så lång tid som det har gått så är det inget envarsgripande längre, säger Urszula Grabowska.

Enligt henne kan definitionen tolkas som att någon ska tas på bar gärning.

– Det får inte gå ett antal timmar och sedan på eget bevåg göras en bevisvärdering och fånga en tjuv. Då ska det överlämnas till polisen, säger hon.

Hon gör bedömningen att det har gått för lång tid från händelsen.

”Kan påverka min framtid”

Niklas Krämer känner en viss bitterhet över situationen och vet inte vad en fällande dom kan innebära.

– Advokaterna tror att det kommer lösa sig, men det är helt klart oroligt. Jag vet inte vad konsekvenserna kan bli och hur det kan påverka min framtid, säger han.

Efter den senaste veckans publicitet känner Niklas Krämer att han har fått stort stöd. Han har funderat på om han skulle agera på samma sätt om en liknande situation dök upp.

– Jag tycker inte att jag har gjort fel när man ser till helheten. Ser man till det lagmässiga för envarsgripandet är det vissa som säger att vi kommer bli fällda. Det accepterar jag. Men jag hade gjort om det, säger Niklas Krämer.

Rättegången äger rum den 5 februari.

Envarsgripande

Om någon begår ett brott där fängelse ingår i straffskalan kan var och en (envar) gripa personen i fråga. Men det förutsätter att personen är på flyende fot eller tas på bar gärning.

Exempel på vanliga brott där envarsgripande är tillåtet är stöld, snatteri och misshandel. Envarsgripande får även göras om någon är efterlyst för brott.

I samband med ett envarsgripande ska den gripne så snart som möjligt överlämnas till närmaste polis.  

Källa: Polisen

KRÖNIKA: Outbildad fick jag en ovärderlig jobbchans

Krönika Sommaren innan jag började läsa journalistik hade jag lyckats få mitt första reporterjobb. Jag hade genom andra studier varit med i ett studentprojekt och drivit presscentret för skid-SM samma...tisdag 25/6 7:15

Socialnämnden sågar förslag på ombyggnad

Nyheter Arbetsmiljöverket kritiserade Ekgårdens bostäder. Nyligen lämnades ett första åtgärdsförslag in. Socialnämnden gav kalla handen och skickade tillbaka förslaget.tisdag 25/6 6:15