Bara någon vecka innan Nina Gualinga, 24, skulle föda flög hon till Ecuador för att föda sitt första barn i Amazonas djungel. Foto: Nina Gualinga

Nina födde sin son i Amazonas djungel

I Sverige väljer nästan alla att föda på ett sjukhus, men Nina Gualinga, 24, hade en annan plan – hon skulle föda i djungeln med ursprungsbefolkningen.

  • Publicerad 11:50, 16 jan 2018

Nina Gualinga, 24, är född och uppvuxen i byn Sarayaku i Amazonas djungel, med en pappa som är svensk och med en mamma som är kechwa. Redan som åttaåring bestämde hon sig för att kämpa för ursprungsbefolkningens överlevnad och har sedan tonåren pendlat mellan Sverige och Ecuador för att utföra sitt uppdrag.

– Jag gör så mycket. Dels jobbar jag för Amazon watch i Sverige. Dessutom reser jag runt i världen för att berätta om hotet mot mitt eget folk och mot jorden i sig. Oljeindustrin är ett konstant hot och anledningen till att det accepteras på flera håll här är för att människor behöver pengar, sjukvård och utbildning och många blir lurade på det viset, säger hon och fortsätter:

– Oljebolagen insisterar på att oljan kommer avlasta Sarayaku från fattigdom, när det egentligen hotar regnskogen, människorna, kulturen och djuren. Och då jobbar jag med ett projekt här på plats som är mer långsiktigt. Målet är att kvinnor ska få mer ekonomisk frihet och att barn ska kunna utbilda sig.

"Som mamma födde mig"

Tidigare studerade Nina mänskliga rättigheter i Lund men när hon blev gravid avbröt hon studierna och bosatte sig i Årsta i Stockholm. Planen var att åka tillbaka till Sarayaku och föda i djungeln.

– Jag hade bestämt mig långt innan jag blev gravid att jag skulle föda hemma i Sarayaku, precis som min mormor födde min mamma och som mamma födde mig och min syster. Det var det mest naturliga för mig.

I slutet av 2016, när Nina var höggravid, satte hon sig på planet tillbaka till byn Sarayaku dit man bara kan komma med kanot och flygplan. För Nina var det det bästa alternativet men för vännerna hemma i Sverige lät det inte som en bra idé.

– Det var ju lite speciellt när jag besökte barnmorskorna i Sverige och berättade att jag skulle föda i djungeln med ursprungsfolk i Amazonas. De flesta som jag känner i Sverige var nog beredda på att jag skulle kunna göra en sådan grej, men de tyckte det lät farligt och min pappa var livrädd.

På självaste nyårsafton kom han, Ninas förstfödda son.

– Jag var hemma tillsammans med min mamma och mormor och några andra kvinnor. Allt gick bra. Det är ju så jag har sett människor föda hela mitt liv, för mig hade det varit jobbigare att föda på ett sjukhus. Till ett sjukhus åker man till om man är sjuk och det var jag inte – jag var gravid.

Men det var inte bara det sterila sjukhusen, med apparater och barnmorskor som fick Nina att föda i Sarayaku.

– Det kanske är lite personligt men ... Vi säger att våra barn har en förbindelse med jorden genom navelsträngen och när moderkakan kommer ut lägger man den ner i marken. Det är väldigt symboliskt och därmed väldigt viktigt för mig. 

Idag, ungefär ett år senare, är Nina och hennes son tillbaka i Amazonas. Hon vet inte när hon kommer hem till Sverige och Årsta igen, men tanken är att hon ska gå klart sin utbildning inom en snar framtid.

– Man behöver väl inte göra allt i rätt ordning tänker jag men nu vill jag studera klart. Vi får se vad som händer sedan, drömmen är att kunna bo här i Sarayaku och att min son får växa upp här. Men jag vill att han ska kunna utbilda sig, så vad är egentligen bäst? Det funderar jag mycket över.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Brand i lokal i Rågsved

Nyheter ”Vi håller precis på att rökdyka” Det bolmar svart rök ur en företagslokal i Rågsved. Brandförsvaret är på plats men ännu finns ingen prognos för när branden kan släckas.onsdag 23/5 20:40

De förser hela Stockholm med blommor

Nyheter Följ med in i gigantiska blomsterhandeln i Årsta partihallar I Årsta partihandelsområde gömmer sig en hel värld av växter och blommor. Vi besökte Trädgårdshallen, Stockholms enda samlade marknadsplats för blomsterhandlare. Här hittar man allt från...onsdag 23/5 19:00