Foto: Privat och Hege Hellström

Nina hittade ett kassaskåp i skogen – ringde INTE polisen

Hon var ute och plockade svamp med en kompis när hon hittade ett kassaskåp. Då valde Nina Unkuri från Vallentuna att ta saken i egna händer och leta efter kassaskåpets ägare.

  • Publicerad 20:53, 23 okt 2017

– Jag var ute i skogen och plockade svamp med grannen. Så hittade jag först en ölburk, sedan en till, så ett cigarettpaket, och så tittade jag längre bort och undrade ”vem har dumpat ett köksskåp?”, säger Nina Unkuri, Vallentunabon som driver ridsportaffären vid Vallentuna ridskola.

Det Nina hittat i skogen i norra Vallentuna var ett kassaskåp – plus kassaskåpets innehåll; bilder, dokument, och så vidare, som låg exponerat för höstregnet. Men vad gör man om man hittar ett kassaskåp? Nina funderade på polisen, men hon hade nyligen blivit av med registreringsplåtar till bilen – något som nu skulle påverka hur hon agerade när hon hittade kassaskåpet.

– När jag blev av med plåtarna ringde jag polisen och fick köa hur länge som helst. Jag hade ingen lust att vara med om det igen. Plus att jag såg att det fanns papper och fotonegativ där i regnet, som måste räddas så fort som möjligt.

Trodde på svagt intresse

Nina tänkte att polisens intresse skulle vara svagt för att göra en brottsplatsutredning, så hon sadlade om till detektiv för att själv hitta kassaskåpets ägare.

– Jag tänkte ”jag ska hitta ägarna”. Det fanns allt från registreringsbevis för bilar till nycklar och en pärm som hette ”huset”, och massor av kvitton

Nina försökte torka av vattnet och rädda det som gick.  

Hon hittade en person som matchade namnet och som bodde i Vallentuna, och lyckades spåra att personen jobbade som redovisningskonsult i stan.

– Jag blev kopplad till henne och frågade om hennes fullständiga namn. Och sedan frågade jag om hon blivit av med sitt kassaskåp. Hon svarade ”det här kan inte vara sant, du har räddat mitt liv”, berättar Nina.

Extranycklar till huset

I kassaskåpet fanns extranycklar till bilen och huset.

– Det första de gjorde var att byta lås i huset. Men de fick veta att det kostade 20 000 kronor per bil att byta lås. Och det fanns en huvudnyckel till en verkstad i kassaskåpet, som hade kostat 50 000 kronor att byta, berättar Nina.

Kassaskåpets ägare var mycket tacksamma mot Nina. I lördags kom de över med en flaska vin med en häst på, eftersom Nina är en verklig hästfantast. Dessutom hade hon ramat in två tavlor med gamla hästmotiv, och lämnade in en mindre hittelön i pengar.

– Vi satt och pratade i två timmar, fikade. Det var superhärliga människor, säger Nina.
Men hon är fortfarande förbryllad över en sak. Hur kunde tjuvarna få ut kassaskåpet, som är så tungt?

– Jag vet inte hur de gjort. Men en sak jag lärt mig är att om man har ett kassaskåp för att brandsäkra dokument, som det var i det här fallet, så är det smartare att låta nycklarna sitta kvar i kassaskåpet så att tjuvarna inte behöver ta ut kassaskåpet, säger Nina.

Lättade

Det som stals från kassaskåpet var smycken och silver.

– Men de var rädda för id-kapning, så de var hur lättade som helst.

En varning som Nina och de som blivit av med sitt kassaskåp vill skicka vidare är att vara extra uppmärksam på hantverkare.

– Det här hände mitt på dagen. Och i området där kassaskåpet försvann höll det på att installeras fiber, så det var nog lätt att gå in i huset om man hade hantverkarkläder, säger Nina.

Så här skrev Nina på Facebook efter händelsen: "PS ägaren satt 7 timmar i kö till Polisen (två gånger bröts samtalet) som meddelade att de är helt ointresserade av att komma ut och titta samt att det är upp till dem eller markägaren att forsla bort skåpet. Så jag känner mig helt trygg i mitt beslut att leka detektiv. I och med passen så kunde jag lätt identifiera att ägarna var de rätta ägarna.".

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Ryttarna: "För farligt att rida i trafiken"

Nyheter "Då tar han upp fingret" Allt för få stannar eller ens saktar ner när man ska gå över vägen med sin häst – det menar ryttaren Hannah Byrud.fredag 25/5 15:56

Nya trenden: Tjuvar länsar trädgårdar

Nyheter "Specialiserat sig" Att sno gasoltuber är ett brott som ökar mer och mer i Norrort. Lokalpolisen Jan Berlin menar att även allt fler grillar och gräsklippare försvinner.fredag 25/5 12:03