Balansgång. ”Jag kan också köpa syntetjackor på Lindex och till barnen är det svårt att hitta kläder i bra material. Jag känner mig smutsig efteråt, men vägrar gå runt med en tyngd på axlarna. Jag är ju ändå bara en fis i rymden. Däremot ska man skämmas om man inte gör något alls”, säger Hökarängsbon Nina Färdig som säljer veganskor. Foto: Karin Nilsson

Ninas känga till skobranschen

Måste en miljömedveten vegan klä sig fult och vara tråkigt korrekt? Hökar­ängsbon Nina Färdig vägrade acceptera ett ja på den frågan och öppnade en butik som säljer ”skitsnygga veganskor”.

  • Publicerad 16:06, 22 jan 2015

Det luktar rökelse och David Bowie pumpar på hög volym i Nina Färdigs femrummare i Hökarängen. I hallen radar veganska kängor upp sig. Men här står också ett par rosa barnkängor i ”skitplats”.

– Jag kan se paniken i min dotters ögon när vi ska handla kläder. Hon vill absolut inte ha ”något som någon har gjort” utan vill helst gå till H&M och bara smälta in. Jag förstår henne, men bjuder ändå ganska hårt motstånd. Men våra barn är inga försökskaniner, vi vill att de ska göra egna val, säger Nina Färdig.

Hon hoppade av gymnasiet som 17-åring och flyttade till Stockholm från Sundsvall för att plugga på folkhögskola. Då, i mitten av 90-talet, var Nina Färdig trummis i flera punkband och rörde sig nästan bara i kvarteren runt Tjärhovsgatan på Söder.

– Det var samma människor som hängde på samma ställen varje kväll. Folk försöker skapa sin egen lilla by och hålla ihop flocken överallt, säger Nina Färdig och jämför med Hökarängen i dag.

– Här i huset har alla koll på varandra och vi kan bara släppa ut våra ungar på innergården när vi vill. Det är verkligen världens bästa ställe, säger Nina Färdig.

Hit till Hökarängen flyttade hon och maken Daniel för snart tio år sen när de ledsnat på Söder.

– Jag rörde mig i en triangel som jag inte kunde ta mig ur mellan lägenheten på Mariatorget, replokalen vid Slussen och jobbet på Folkungagatan. Varje morgon såg jag ett lämmeltåg med människor som såg exakt likadana ut. Jag ville inte att mina barn skulle växa upp i så likriktad miljö, säger Nina Färdig.

Olikheter bli naturligt

På förskolan i Hökarängen hade barnens kompisar 23 olika nationaliteter.

– I en sådan miljö blir olikheter något naturligt och då smälter vår veganism in bra. Det är så jäkla roligt.

För veganismen har varit en viktig del av Nina Färdigs liv sedan hon tog steget att helt sluta äta animaliska produkter 1998. Men det var först efter finanskrisen 2008 hon gjorde något mer ”passionerat av sina ideal”.

– Jag jobbade som översättare på en byrå. Våra orderingångar halverades på ett dygn. Nästan hälften av mina kollegor fick gå på grund av att några kostymnissar satt och lekte med världens pengar som marionettdockor. Det var fruktansvärt, säger Nina Färdig.

I samma veva skulle hon köpa nya skor och blev förbannad över att valet stod mellan att betala dyrt för att skeppa rättvisemärkta skor – som ändå oftast var i fel storlek – över Atlanten. Eller lägga pengar på ett par syntetdojor som skulle hålla i tre dagar. Så i stället bestämde sig Nina Färdig för att starta veganskobutiken Green Laces.

– Skorna är oftast gjorda i konstläder som består av mikrofibrer. Framställningsprocessen har utvecklats sjukt mycket sedan jag öppnade 2010, säger Nina Färdig.

Kunderna bästa lärare

Hon säger att kunderna har varit hennes bästa lärare och att det är efterfrågan som gjort att hon numera också säljer accessoarer, mössor och vantar.

– Jag vill inte hamna i något hälso­kostfack där allt luktar hö. För mig är det viktigaste att det ska gå att klä sig glammigt och känna sig nöjd utan att kompromissa med sina ideal. Det är inte roligt om du inte får känna dig skitsnygg när du köper nya skor.

Nina Färdig

Ålder: Nybliven 40-åring. ”Jag firade med en riktig punkfest på Cyklopen i Högdalen, det var bara leenden överallt.”

Familj: Maken Daniel som jobbar på tryckeri och spelar i punkbandet Idiot Ikon. Barnen Nika, 9, och Alvar, 6.

Bor: Hökarängen.

Gör: Driver veganskobutiken Green Laces.

Övrigt: Har spelat trummor i punkbandet Abductee S.D. Är förälskad i Polen där hon har tillbringat mycket tid. ”Människorna där är enormt generösa och gästvänliga. Jag skriver faktiskt en uppsats som jämför den polska punkscenen på 80-talet med den svenska”, säger hon.

Green Laces

Green Laces säljer etiska skor och accessoarer. Det innebär att allt material är ekologiskt, rättvisemärkt och 100 procent veganskt – helst allt i en och samma produkt.

Green Laces startade som en webbutik men
har numera en riktig butik på Hökens gata på ­Söder. ”Men den har jag växt ur, så 1 februari flyttar jag. Förhoppningsvis till Hornstull”,
säger Nina Färdig.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

StockholmDirekt Comment Policy

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Please read our Comment Policy before commenting.

Polisen glatt överraskad av mystisk man

Nyheter Fattade misstankar när han strök runt polisbilen: "Vafan gör han" Mannen strök runt den tomma polisbilen. Konstaplarna anade oråd och tog sig genast mot bilen – där de blev glatt överraskadesöndag 18/11 8:30

Nu ska bilister också välja elscooter

Nyheter Tre garage öppnar för populära elsparkcyklar Ställ bilen och ta el-scootern. Det hoppas Stockholm parkering och företaget Voi blir effekten av deras nya samarbete.lördag 17/11 8:30