Ungdomsbråk. Ett bråk mellan flera personer i Norrort har lett till två åtal om människorov, synnerligen grov misshandel och rån. Foto: Mikael Andersson

Nio åtalas för tortyrliknande misshandel

En konflikt mellan ett antal personer i Norrort ledde till att nio unga personer häktades. Nu åtalas männen. Enligt åklagaren ska en ung man ha utsatts för tortyrliknande misshandel, natten den 22 december.

  • Publicerad 14:23, 2 jun 2020

Två yngre män tvingades ned på knä vid vändplatsen på Löttingevägen i Täby. Därefter fördes deras kamrat bort i en bil. Enligt åklagaren ska han under mer än en timmes tid ha fått utstå olika former av misshandel och bland annat sänkts ned i kallt vatten innan han släpptes.

Totalt nio personer, mellan 18 och 21 år, åtalas för människorov och synnerligen grov misshandel natten den 22 december i Täby. En av personerna misstänks även för rån. Sex är hemmahörande i Täby, en i Sollentuna, en i Vallentuna och en i Stockholm.

Samtidigt väcks åtal mot de tre yngre männen, inklusive kidnappningsoffret, för rån och försök till utpressning – vilket ska ha skett tidigare under samma dag vid Gullsjön i Täby.

"Tortyrliknande inslag"

Enligt åtalet för människorov ska en konflikt uppstått på Löttingevägen under kvällen. I samband med bortförandet ska kidnappningsoffret ha misshandlats flera gånger, hotats med ett pistolliknande föremål och skadats över hela kroppen.

En grensåg, en batong och en kniv ska bland annat ha tagits i beslag under utredningen.

Åklagare Jesper Paulander menar att misshandeln bör bedömas som synnerligen grov, då ”[…] gärningen orsakade synnerligt lidande och gärningsmännen visat synnerligen hänsynslöshet och råhet genom att flera personer allvarligt misshandlat målsäganden och delar av misshandeln varit av tortyrliknande slag.”

Kidnappningsoffret ska även ha spänts fast vid en rullstol och sänkts ned i kallt vatten, och senare tvingats att själv bada i vattnet.

Nekar till brott

Jesper Paulander, åklagare och förundersökningsledare, har tidigare sagt att det handlar om flera brott.

– Det handlar om grova brott, sa han i en tidigare intervju.

Försvarsadvokaterna Gabriel Barsoum och Neo Barsoum Barstedt, som företräder två av de misstänkta i människorovet, har tidigare sagt att deras klienter nekar till brotten.

– Min klient nekar till brott. Han kommer ha anledning att kommentera mer kring det när förhandlingarna börjar, sa Neo Barsoum Barstedt, till StockholmDirekt.

Kidnappad misstänks också för brott

Förutom åtal om människorov väcks även åtal mot de tre målsägande. De är i samma ålder och hemmahörande i Täby. Enligt stämningsansökan är de misstänkta för försök till utpressning mot en av de inblandade personerna.

Enligt åtalet ska de ha hotat med kniv och försökt utpressat vederbörande på 10 000 kronor.

Alla tre nekar till brotten.

Stockholm Direkt