Tidigt i morse slog polisen till mot flera adresser i Stockholm och grep nio personer i åldrarna 14 till 18 år. Nu misstänks de för ett flertal personrån. Bilden är från en annan händelse. Foto: Mostphotos

Nio ungdomar gripna för flera rån

Ett tiotal personrån, övergrepp i rättssak, utpressning och bedrägeri. Det är några av misstankarna som riktas mot nio unga personer som greps i en stor insats tidigt i morse.

  • Publicerad 17:56, 18 dec 2018

Tidigt i morse slog polisen till mot flera adresser i Stockholm. Anledningen: att antalet personrån, speciellt mot ungdomar, har ökat i hela länet under hösten.

– Vi har märkt en ökning främst i våra områden, i Skärholmen och Liljeholmen, och vet att det har ökat i hela Stockholm syd. Så vi har helt enkelt sammanställt alla ärenden, gjort en kartläggning av platserna det skett på och vilka individer det kan handla om, säger Andreas Lindberg, operativ koordinator på polisen i Skärholmen.

Kartläggningen ledde till att polisen kunde ringa in flera misstänkta och under morgonens insats har nio personer gripits. De flesta är under 18 år, polisen misstänker att den yngsta är runt 14, och skrivna på adresser runt om i Stockholm.

– Vi gjorde husrannsakningar i både region syd, nord och city. Ett par av dem är folkbokförda i Skärholmens stadsdel, men resten är väldigt utspridda och vi vet ännu inte om de bara begår brott tillsammans eller har andra sociala band, säger Andreas Lindberg.

Flera misstankar

De gripna är nu skäligen misstänkta för ett tiotal personrån, övergrepp i rättssak, utpressning och bedrägeri.

– Generellt har det handlat om unga killar som rånat andra ungdomar. Eftersom vissa av de gripna är för unga för att lagföras har vi ett tätt samarbete med socialtjänsten och åklagaren i ärendet, säger Andreas Lindberg.

De flesta av rånen av begåtts under november, framför allt i södra Stockholm och innerstan.

– I huvudsak har de varit ute efter dyra kläder, smycken som dyra halsband, kontanter och mobiltelefoner, säger Andreas Lindberg.

Fler kan misstänkas

Andreas Lindberg utesluter inte att fler personer kan komma att bli misstänkta. Polisen jobbar nu med att säkra bevis mot de misstänkta och ett flertal förhör ska hållas de närmsta dagarna.

– Det känns bra att vi har lyckats identifiera ett antal personer. Personrån är ju en brottstyp som påverkar den drabbade mycket psykiskt och förhoppningsvis kan de få någon form av upprättelse om vi kan lagföra några av dem som utsatt dem för det, säger Andreas Lindberg.