Uppfinnare. Leo Bentancour (till vänster) och Love Hermansen gör uppfinningar och förbättrar miljön tillsammans. Foto: Mikael Andersson

Nioåriga uppfinnarna vill få fler att tänka på miljön

Nioåriga Leo och Love vill att fler ska kunna återvinna sitt skräp. De två Vällingbyuppfinnarna skickade därför sina egna tips till politikerna i miljönämnden.

  • Publicerad 16:46, 3 dec 2018

Att det är viktigt att tänka på miljön och klimatet, det är klasskompisarna Leo Bentancour och Love Hermansen överens om. De går i årskurs 3B i Vällingbyskolan och har känt varandra sedan de började i förskoleklass.

– Vi blev vänner på ett bra sätt. Leo räddade mig en dag när jag var ledsen efter att mamma hade lämnat mig i skolan, berättar Love Hermansen.

– Ja, jag såg att han var ledsen och frågade om han ville leka, lägger Leo Bentancour till.

Ett gemensamt intresse är att uppfinna saker som de jobbar med på fritids. Ett annat är att förbättra miljön och klimatet.

– Alla pratar på tv om att miljön måste bli bättre och på senare tid har flera barn gjort saker, som Greta (Thunberg, reds anm.) som demonstrerade utanför riksdagen. Så då tänkte vi att vi också skulle göra något, säger Love Hermansen.

Sagt och gjort. De fick hjälp av en lärare att ta reda på till vem brevet skulle skickas och skickade sedan ett par förslag till miljöförvaltningen. Bland annat vad man kan göra av skolans matavfall.

– Vi fick hem ett brev i mitt hus där jag bor om att matavfall kan omvandlas till biogas. Då sa jag till Love att vi borde ha det på skolan, säger Leo Bentancour.

Uppfinningen "Texas Godzilla" kan alstra värme om man vevar på veven. Foto: Mikael Andersson

Uppfinnare. Love Hermansen (till höger) och Leo Bentancour gör uppfinningar och förbättrar miljön tillsammans. Foto: Mikael Andersson

"Galna idéer"

Även om det visade sig att just Vällingbyskolan redan tar hand om sitt matavfall hoppas de att brevet kan få politikerna att uppmuntra fler skolor att göra samma sak. De föreslog också att det borde finnas fler återvinningsstationer runt om i Sverige så att det blir lättare för folk att återvinna.

– Ibland tar folk bilen till återvinningsstationen för att slänga skräp och då gör man ju något o-miljövänligt för att göra något miljövänligt, vilket är lite konstigt, säger Love.

Så vad tyckte miljöförvaltningen om deras förslag? De svarar killarna att de ser positivt på förslaget, och att det är viktigt att alla hjälps åt för att förbättra miljön.

Och det här är inte det enda projektet som killarna har på gång tillsammans. En av deras uppfinningar heter "Texas Godzilla" och är en mackapär som alstrar värme.

– Jag har en del galna idéer ibland. Sedan brukar Leo förbättra dem. Men det är inte alla som förstår, en del barn i skolan är inte så snälla och säger att våra uppfinningar inte funkar. Jag tror att de kanske är avundsjuka, säger Love.

På listan över drömuppfinningar finns blinkande apparater, en tidsmaskin och en flygande bil. Kanske ska de bli just uppfinnare när de blir vuxna. Eller astronauter.

– Men vi har också en tanke om att starta ett band, säger Leo.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Hässelbybor: "Det är brist på billiga hyresrätter"

Nyheter Så tycker Västerort om ombildningar 20 000 hushåll i ytterstaden kommer få frågan om de vill ombilda sina hyresrätter till bostadsrätter. Två av områdena är Grimsta och Hässelby gård – där förslaget får både ris och ros.fredag 22/2 14:59

Massor att göra för lovlediga i Spånga-Tensta

Nyheter ✓Podda ✓Testa längdskidor ✓Gymma gratis Lär dig podda, ta hand om djuren på 4H i Spånga by, eller varför inte ställa upp och springa "Vasalöpet"? Det finns mycket att hitta på under sportlovet i Spånga-Tensta.fredag 22/2 11:55