Färgglatt. Bokstäverna har dekorerats av barn och unga i kommunen. Foto: Kultur Vallentuna

Niornas kaffekonst illustrerar barnkonventionen i ny utställning

Sedan mitten på maj har en ny utställning tagit plats i Vallentuna kulturhus. Utställningen är skapad av kommunens barn och unga och handlar om deras alldeles egna rättigheter: Barnkonventionen.

  • Publicerad 16:35, 27 maj 2020

Den 1 januari blev Barnkonventionen svensk lag och för att hylla det har kommunen tagit hjälp av årskurs nio från Rosendalsskolan. Nu ställs deras tematiska verk ut på kulturhuset, där de tillsammans har illustrerat de olika artiklarna ur konventionen. 

– En av artiklarna säger att det är statens skyldighet att se till att både vuxna och barn ska få lära sig om innehållet i barnkonventionen, då tyckte vi att det var lämpligt med ett samarbete med barn och unga, säger Mia Ståhl Broborg, utställnings- och kulturproducent på Vallentuna kulturhus. 

Enhetlig färgskala

En vägg täcks av niondeklassarnas konstverk. Den gemensamma nämnaren i de olika verken är en mjuk sepiafärg – eleverna har målat grunden med kaffe! 

– Skolan gör alltid något projekt med niorna, där de får skapa en större tematisk utställning, så vi tyckte det var roligt att lyfta upp det här, säger Mia Ståhl Broborg. 

Alla kan bidra

“Barnkonventionen lag 2020” står skrivet i stora bokstäver som har dekorerats av andra barn och unga i kommunen. I övrigt är det än så länge en sparsmakad utställning, men hoppet är att fler barn ska lämna in alster. Alla under 18 är välkomna att bidra med något. 

– Vi hoppas få in en bredd. Det är lätt att tänka att det ska vara platt bildkonst, men det kan lika gärna vara fotografier, snickeri, stickning... kanske ett bygge i lego som de är stolta över?

Barnkonventionen lag 2020

Utställningen öppnade i mitten på maj och kommer stå kvar fram till 13 september.

Alla under 18 kan bidra till utställningen. Alstret ska då lämnas in i bibliotekstdisken i Kulturhuset, där det registreras. Max ett alster per person. I höst blir man kontaktad för återlämning av alstret.

Stockholm Direkt