Nobel Center kan hamna på tomten framför Glashuset vid Slussen. Foto: Mostphotos

Nobel Center kan hamna vid Slussen

Källor till Fastighetsvärlden pekar ut Slussen som en av flera potentiella platser för ett nytt Nobel Center. Något som Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten bekräftar för tidningen.

  • Publicerad 16:06, 12 nov 2019

För ett drygt år sedan sa politikerna nej till ett Nobel Center på Blasieholmen. Sedan dess har man diskuterat olika alternativ och stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson (M) har bland annat föreslagit att Nobel Center skulle kunna hamna i ett befintligt hus.

Nu uppger källor till Fastighetsvärlden att en av de hetaste platserna som staden och Nobelstiftelsen tittar på är Slussen, och närmare bestämt platsen framför det klassiska Glashuset. Nobelstiftelsens vd, Lars Heikensten, säger till tidningen att man tittar på ett femtontal platser och att en av dem är Slussen. Han tror inte att det går att få till ett Nobel Center i en befintlig byggnad.

– Det här är en chans för Stockholm att få en ny byggnad i arkitektonisk hög internationell klass. Vi har ett ansvar som går bortom att till varje pris lösa den här frågan så fort som möjligt. Det är dessutom inte lätt att anpassa verksamheten till en byggnad som varit avsedd för någonting annat, säger Lars Heikensten till Fastighetsvärlden.

Inom ett halvår tror han och stiftelsen och staden kan presentera ett gemensamt förslag på plats.