ARKIVBILD. Björn Tarras-Wahlberg, näst längst till vänster, vid en demonstration 2016. Foto: Sacharias Källdén

Nobel Center-motståndare vill peta M-toppen

Stiftelsen Blasieholmens vänner med Björn Tarras-Wahlberg i spetsen har kampanjat flitigt mot bygget av Nobel Center på Blasieholmen. Efter valresultatet kräver man nu att Moderaternas toppnamn i staden avgår.

  • Publicerad 14:49, 17 sep 2018

Moderaterna gick tillbaka med över 10 procentenheter i flera valdistrikt i Stockholms stad. I Östermalmsdistriktet Oscar 2 blev tappet 21,2 procentenheter.

Det har spekulerats i om resultatet beror på att partiet tillsammans med Socialdemokraterna och Centerpartiet är för bygget av Nobel Center på Blasieholmen. Stiftelsen Blasieholmens vänner är övertygade om att så är fallet.

Östermalmsväljare övergav Moderaterna

"En bidragande orsak till detta (tappet, reds anm.) var Moderaternas agerande i Nobel Center-frågan. Trots upprepade varningar tog partitopparna i Stockholm, Anna König Jerlmyr och Joakim Larsson, inte hänsyn till den starka folkliga och sakkunniga opinionen mot bygget", skriver man i ett pressmeddelande.

Stiftelsen menar vidare att partitopparna bör avgå som en konsekvens av valresultatet.

"När opinionssiffrorna sjönk för M under Anna Kinberg Batras ledning tvingades hon avgå. De verkliga siffrorna över M-raset i Stockholm borde medföra att Anna König Jerlmyr och Joakim Larsson ställer sina platser till förfogande", skriver Stiftelsen Blasieholmens vänner.

Domen mot Nobel Center har överklagats

Ordföranden för stiftelsen Björn Tarras-Wahlberg ser positivt på vad man menar är kampanjens inverkan på valresultatet. Men han är samtidigt missnöjd med Moderaternas fortsatta ställningstagande för Nobel Center-bygget. Det gör att ja-sidan med S, M och C är majoritet i stadshuset.

Missnöjet med just M kommer sig av att det är väljare i traditionellt starka M-fästen som får bygget närmast inpå sig.

– Vi har kommit väldigt långt med vår kampanj men samtidigt har vi inte fått Moderaterna att ändra sig. Det är onekligen en besvikelse, säger Björn Tarras-Wahlberg.

Detaljplanen för Nobel Center stoppades av mark- och miljödomstolen men staden skickade den 10 september in en överklagan till högsta instans, Mark- och miljööverdomstolen. Men enligt Björn Tarras-Wahlberg kommer det att dröja innan domstolen tar ställning kring om överklagan överhuvudtaget får prövningstillstånd.

– Domstolen har sagt till mig att man presenterar om det blir prövningstillstånd den sista oktober. Den 1 november kommer Blasieholmens vänner hålla en manifestation, oavsett vad beslutet blir i domstolen, säger han.

Moderaternas tapp på Östermalm

Oscar 3 Strandvägen M

2014: 62,0 % röstade på Moderaterna.

2018: 46,1 % röstade på Moderaterna.

Tapp: -15,9 %

Oscar 5 Strandvägen Ö

2014: 58,2 % röstade på Moderaterna.

2018: 39,6 % röstade på Moderaterna.

Tapp: -18,6 %

Oscar 2 Garnisionen-Diplomatstaden

2014: 63,1 % röstade på Moderaterna.

2018: 41,9 % röstade på Moderaterna.

Tapp: -21,2 %