Nobelpris – men först Novellfest

På söndag är det stor bankett för Nobelpristagarna i Stockholms stadshus. Som vanligt tjuvstartade biblioteken i Solna och Sundbyberg firandet med sin egen Novellfest för unga författarlöften.

  • Publicerad 01:15, 3 dec 2017

Skriv vad du själv vill. Inte vad du tror förlagen vill ha.

Novellfesten arrangeras för sjunde året i rad av biblioteken i Solna och Sundbyberg och samlar deltagare från hela landet. Digitaliseringen har gjort skrivtävlingen gränslös. Bidragen ska vara skrivna på svenska eller engelska. I år fick juryn in 101 bidrag.

– Det finns ett enormt sug efter skrivtävlingar i den här åldersgruppen. Vi har faktiskt fått in ett bidrag från Schweiz, berättade bibliotekarien Rebecka Dittmer under minglet innan prisutdelningen.

Författaren Sara Lövestam var inbjuden för att berätta om sitt eget skrivande och dela ut priserna i de två åldersklasserna. Själv var hon bara tre år när hon började skriva. Sin första dikt fick hon publicerad i lokaltidningen när hon var åtta år.

– Jag minns fortfarande varenda rad. Den började ”Vi måste vara rädda om naturen …”

Sara Lövestam hade flera råd till unga med författardrömmar.

– Vårda dina styrkor och arbeta med dina svagheter. Läs och skriv. Men framför allt, skriv vad du själv vill. Inte vad du tror förlagen vill ha.

En av pristagarna i åldersklassen 12–15 år var Linnea Stålberg från Ursvik. Hennes novell ”Den bäste” fick ett hederspris. Lite oväntat var hon en av få pristagare som inte drömde om att bli författare.

– Det är ganska roligt att skriva, men det finns så många saker jag hellre vill göra. Jag spelar badminton tre gånger i veckan och trumpet två gånger i veckan. Och så skolan förstås. Men den är ju obligatorisk.

MER Pristagare

12-15 år

Vinnare: ”Nytt land” av Freja Borgå.

Hederspris: ”Den bäste” av Linnea Stålberg och ”Monstret” av Maja Holt

16-20 år

Vinnare: ”Ett skyddsrum i Sverige” av Nour Al-huda Kanjo.

Hederspris: ”A journalist´s article” av Sophia Tilo och “Toxic” av Clara Bergqvist.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Pendeltågsstation kan öppna i veckan

Nyheter Alternativa resvägar rekommenderas ändå Stockholm city kan öppna för pendeltågstrafik under slutet av veckan. Det meddelar SL på sin hemsida på måndagsmorgonen.måndag 23/7 8:37

Duschade - då bröt tjuvarna sig in

Nyheter Upptäckte fyra okända i bostaden När lägenhetsinnehavaren kom ut ur badrummet fick han en chock. I bostaden befann sig fyra okända personer.söndag 22/7 19:07