Engagemang. Nockebybrons skick är en fråga som engagerar många Ekeröbor. Foto: Daniel Cannervik

Nockeby­bron mår bra – trots slitage

En tuff vinter har slitit på Nockebybron. Bland det som slitit mest finns halkbekämpning. Bron mår ändå bra, menar Trafikverket.

  • Publicerad 16:03, 8 maj 2018

Jag kan tänka mig att det som sliter mest är klorid från saltet som kommer in i konstruktionen.

Efter en vinter med flera tillfällen då Nockebybron inte har gått att stänga efter att ha öppnats för båttrafik, har flera Mälaröbor och trafikanter reagerat kraftigt mot Trafikverket.

– Den öppnas olika mycket beroende på årstid, men under sommarsäsongen är det kanske tio till tolv gånger per dygn, säger Joachim Jacobsson, projektledare vid Trafikverket.

De tillfällen då bron inte gått att stänga har det rört sig om problem med fjädrar som inte fungerat. Det har åtgärdats. Enligt Joachim Jacobsson mår bron bra, trots att vinterns halkbekämpning brukar slita på bron.

– Det är vägsalt och vatten som rinner ner på betongen. Jag kan tänka mig att det som sliter mest är klorid från saltet som kommer in i konstruktionen, säger han.

Inspekteras varje år

Bron renoverades senast i november och enligt Joachim Jacobsson görs en inspektion på maskindelar och tekniska delar en gång per år.

– Sedan gås det mekaniska igenom och smörjs ungefär varannan vecka. Två gånger per år, vår och höst gås allt igenom, säger han.

När det i januari inte gick att stänga bron blev det långa körer i morgontrafiken. Under vardagar är det inte tillåtet att öppna bron mellan 07.00 och 09.00. Det gjordes inte, men felet med en låskil gjorde att bron inte kunde stängas och därmed användas under en knapp timme efter 07.00.

Trafikverket är de som bestämmer vilka tider bron får öppnas för att inte påverka trafiken.

– Det har utvärderats, men de tider som finns i dag kommer inte ändras, säger Joachim Jacobsson.

Många missnöjda

Händelserna, som bland annat även rörde en helgkväll i vintras, gick inte obemärkt förbi och många Mälaröbor vädrade sitt missnöje i sociala mediekanaler. Även Trafikverket tog del av allmänhetens synpunkter.

– Det var en del. Framför allt att vi öppnade sent inpå rusningstrafiken. 06.40 var det stoppet och sedan en öppning en sen kväll när det inte fanns några alternativa vägar då färjetrafiken hade slutat gå, säger Joachim Jacobsson.

”Trafiken påverkas inte”

När Ekerövägen breddas till fyra filer påverkas även Nockebybron. Enligt Joachim Jacobsson ska trafiken inte behöva påverkas under tiden arbetet pågår.

– Den blir en halvmeter bredare åt vardera håll. Jag vet att man breddar utåt med nya kanter. Det är tänkt att bli två filer åt varje håll. Vad jag vet ska inte trafiken påverkas alls under tiden. Alla tre körfält ska vara öppna, säger han.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

SD:s gruppledare på Facebook: Använder koranen när toapappret tryter

Nyheter I sociala medier har Jimmy Fors, SD:s gruppledare i Ekerö, skrivit att han har koranen som toalettpapper. Dessutom kallar han Feministiskt initiativ för ”det militanta flatpartiet”. Ironi, menar han,...torsdag 21/3 15:44

Lärarnas kritik mot kommunens affisch: Sexistisk och olämplig

Nyheter Ekerös högstadieungdomar har nu ett kafé att gå till på eftermiddagarna. Men kommunens egen reklamaffisch om verksamheten gillas inte av lärarna – som menar att den är sexistisk.torsdag 21/3 10:43