Gänget. Ordalaget bokförlag bjuder in till öppet hus på Nockeby torg i december. Foto: Mikael Andersson

Nockebyförlaget bjuder in grannarna till öppet hus

I 15 år har Ordalaget bokförlag varit beläget vid Nockeby torg. I vinter bjuder de in Brommaborna till öppet hus. "Många är nyfikna på vad vi gör", säger Ulrika Klint på förlaget.

  • Publicerad 16:34, 20 sep 2019

Det var för 27 år sedan som familjen Henrikson från Ålsten upptäckte att de saknade en bra guidebok till Lovön. Den senaste boken de hittat gavs ut på 30-talet, och behövdes helt klart uppdateras.

Därför bestämde de sig för att göra en egen bok, "Alla dessa promenader". Det blev startskottet för det familjeägda bokförlaget Ordalaget.

– Den tryckte vi i 10 000 exemplar, vilket vi knappt hade plats för i vår lokal. Det kunde gått hur som helst, men tre år senare hade vi sålt slut på dem. Sedan dess har vi gett ut den tio gånger i reviderade upplagor, säger förläggaren Mattias Henrikson.

Idag har bokförlaget vuxit till fem anställda som sitter i en lokal på Nockeby torg. I bokhyllorna finns allt från guider av Stockholms gator till barn- och ungdomsböcker, hur man bäst stickar och billigaste maten för studenten att laga.

Familjeföretag. Mattias Henrikson och Margot Henrikson har drivit bokförlaget i 27 år. Foto: Mikael Andersson

Guider. Boken Nudå! Stockholm, ska ges ut som Brommaversion nästa år. Foto: Mikael Andersson

Öppet hus i advent

I skyltfönstret finns färska exemplar av de senaste böckerna som kommit direkt från tryckeriet, vilket också har resulterat i att en och annan nyfiken besökare har gått in i lokalen för att se sig omkring. För att fler ska få nys om att förlaget finns anordnar de därför öppet hus den första advent i år, mellan klockan 11 och 16.

– Vi vet att det är många som är nyfikna på vad vi gör här, säger Ulrika Klint som är pressansvarig på Ordalaget.

Till våren kommer de även ge ut en bok om Bromma. Den kommer innehålla mycket bilder på hur stadsdelen såg ut förr i tiden.

– Författaren kommer också ta bilder på hur det ser ut idag, så man kan jämföra med hur det såg förr och vad som förändrats, säger Mattias Henrikson.

Margot Henrikson berättar att folk köper allt mindre böcker, och att det därför är viktigt att satsa på kvalitet för att kunna konkurrera med andra förlag.

– Jag var inne på Akademibokhandeln för ett tag sen och bad om tips på en bra ungdomsbok. Då visade expediten en bok som vi har gett ut, vilket var roligt att höra, säger Margot Henrikson.