Järfälla, Sollentuna och Stockholm har inte kunnat enas om det avtal som skulle rädda gokartbanan i Stäket. Foto: Mikael Andersson

Nödlösningen för gokartbanan föll – parterna inte överens

Tiden för att få till ett avtal med syfte att rädda kvar gokartbanan i Stäket har gått ut. Järfälla kommun och häradsallmänningen har inte kunnat komma överens.

  • Publicerad 13:42, 18 dec 2017

Efter flera turer om gokartbanan i Stäket kom markägaren, Sollentuna häradsallmänning med ett förslag till lösning i början av förra veckan.

Den gick ut på att Järfälla kommun skulle arrendera marken till en kostnad på 2,5 miljoner kronor per år, för att i sin tur hyra ut till motorklubben som driver banan. Avtalet föreslogs löpa över 10 år.

Järfälla kommun ställde sig positiv, men med två villkor: Avtalet skulle endast gälla i två år, och förutsättningen var att Sollentuna och Stockholms kommuner gick med på att vara med och delfinansiera arrendet under tvåårsperioden.

De tre kommunerna är samtidigt huvuddelägarna i Sollentuna häradsallmänning (se faktaruta), och skulle vid överskott få en utdelning på max 1,9 miljoner årligen från häradsallmänningen.

Missade deadline

Deadline för att svara var redan i torsdags förra veckan. Men något avtal är inte påskrivet.

– Jag kan konstatera att vi inte har nått en överenskommelse i tid. Det här handlar om två regionala frågor: Järvakilens styrka och gokartbanans framtid. Vi har drivit bägge , säger Claes Thunblad (S), kommunstyrelsens ordförande i Järfälla.

Enligt Claes Thunblad i Järfälla föll det framför allt för att parterna inte kunnat mötas när det gäller tiden för avtalet.

Så vad händer nu med gokarten?

– Vad som händer med banan är helt upp till häradsallmänningen, Men vi kommer att fortsätta delta i diskussioner om sportens framtid, som Stockholms idrottsförbund tagit initiativ till, säger Claes Thunblad.

Vi söker ordföranden i Sollentuna häradsallmänning, Lars Keski-Seppäla.

De äger marken

De tre största markägarna i Sollentuna häradsallmänning är Sollentuna kommun (30,8 procent), Stockholms kommun (26,4 procent) och Järfälla kommun (20,3 procent). Resten är uppdelat på flera privata småägare

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Här bor de mitt i historiens vingslag

Nyheter StockholmDirekt cyklar. Möt familjen i ett av Järfällas äldsta bostadshus Det finns inte en enda rak vinkel i den gamla brovaktarstugan vid Stäketbron i Järfälla. Men massor av lokal historia, ända från 1600-talet. Något familjen Sundelin, som bott här i snart 10 år,...fredag 6/7 11:56

Dags igen: då stängs pendeltågen av i sommar

Nyheter Så reser du istället Är det dags, är det dags, är det dags igen? Japp, det är det. För pendeltågsavstängningar alltså.fredag 6/7 11:35