PANG. Sekunden senare är bollarna utspridda över hela bordet efter att Leo Edström skickat iväg den vita bollen med full kraft. Foto: Albin Tingstedt

Nöjda kids på nya fritidsgården Lagret

Många protesterade mot nyheten att musikhuset Lagret tvingades flytta ut ur sina gamla lokaler. Men i de nya lokalerna i Storvretskolan har nästa generation redan flyttat in – och de verkar väldigt nöjda.

  • Publicerad 14:30, 13 feb 2020

Ett 20-tal pojkar och flickor i mellanstadieåldern har hittat till fritidsgården Lagret 147:s lokaler på Storvretskolan denna måndagseftermiddag i februari.

Några lirar biljard på det nyrenoverade biljardbordet, och en av dem har just lyckats slå ned en boll. Det är tolvåriga Leo Edström, som brukar komma hit varje dag efter skolan och stanna till strax innan stängning.

– Det bästa med Lagret är att man får spela biljard, och det är roligt. Speciellt när jag spöar Kjell, säger han.

Samhörighet. All personal på Lagret 147 bär liknande tröjor. Kjell Allinger tycker det är viktigt, och att det kan liknas vid att bära uniform. Foto: Albin Tingstedt

Leo syftar på Kjell Allinger, fritidsledare på Lagret 147. Han var tidigare på Musikhuset Lagret, som efter sparkrav från kommunen varit tvungna att flytta ut från sina gamla lokaler och skifta fokus till yngre åldrar. Resultatet ser vi här idag – Lagret 147.

– Det som hände med Musikhuset är tråkigt, och jag trodde inte riktigt på den här idén först. Men efter att vi accepterade att det var så här det skulle bli, började vi fokusera på att göra det här stället så bra som möjligt. Jag är verkligen jättenöjd med resultatet, det här blev otroligt bra, säger han.

Färre musiklokaler

Men Kjell är inte helt nöjd. Han och hela laget bakom Lagret 147 strävar ständigt efter att göra den nya fritidsgården så bra som det bara går. Näst på tur är en uteplats i anslutning till lokalen, och en mindre musikstudio som det också ska gå att slappna av i.

Epoken Musikhuset Lagret går i graven

Gamla Musikhuset hade åtta arkitektritade ljudisolerade replokaler, men enligt Kjell behöver det nya inte innebära en försämring.

– För målgruppen vi har nu är detta en bra lösning, menar han.

På längre sikt hoppas Kjell också på att kunna inleda ett mer aktivt samarbete med Storvretskolan.

– Vi vill hinna komma igång ordentligt först. Men jag tror att vi kan bidra till att skolan blir mer attraktiv, säger han.

Datorspel. Josef Abdullah-Hi spelar datorspelet Shell Shockers. "Det roligaste är att man kan spela tillsammans", säger han. Foto: Albin Tingstedt

Skillnader. "Det är helt annorlunda mellan stora och lilla Lagret. Det är fler som hänger här på kvällen och man får göra fler saker då", säger Lo Kullman. Foto: Albin Tingstedt

Stora och lilla Lagret

Samarbete eller ej. Någon som redan nu hittat till Lagret 147 är fjärdeklassaren Josef Abdullah-Hi. Han spelar datorspelet Shell Shockers, där man är ett ägg som ska skjuta andra ägg.

– Det roligaste är att man kan spela tillsammans, när någon sitter på den andra datorn bredvid, säger han.

Josef berättar också att det bästa han vet med Lagret är att spela pingis, och att man kan köpa billig mat, som nudlar eller en toast.

– Jag går till lilla Lagret, för dem upp till tolv år. Men jag kommer definitivt fortsätta gå till stora Lagret, som är för dem över tolv, säger Josef.

En som redan går till stora Lagret ibland är Lo Kullman. Han ska fylla 13, och får gå till stora Lagret samtidigt som han också får vara på lilla Lagret.

– Det är helt annorlunda mellan stora och lilla Lagret. Det är fler som hänger här på kvällen och man får göra fler saker då, som att titta på andra filmer och lyssna på annan musik, säger han.